пʼятниця, 23 серпня 2019 10:30

Жертвам неважливо, який режим позбавив їх волі - сьогодні річниця підписання доленосної угоди

Жертвам неважливо, який режим позбавив їх волі - сьогодні річниця підписання доленосної угоди
23 серпня 1939 року підписали Пакт Молотова-Ріббентропа. Фото: nara.gov

23 серпня 1939-го Радянський Союз і нацистська Німеччина підписали угоду про ненапад, яка отримала назву Пакту Молотова-Ріббентропа.

"За цією угодою сторони зобов'язувалися утримуватися від нападу один на одного і дотримуватися нейтралітету у випадку, якщо одна з них ставала об'єктом воєнних дій третьої сторони. До тексту договору додавався таємний додатковий протокол, яким встановлювалося розмежування територіальних інтересів сторін у Європі – розподіл країн Східної Європи на сфери німецьких і радянських інтересів", - повідомляє Український інститут національної пам'яті.

Таємний протокол передбачав ліквідацію Польщі, Литви, Латвії та Естонії. Територія західних України та Білорусі мала стати частиною СРСР. Для пропаганди своїх дій радянський режим використовував риторику про єдність українців і білорусів. Насправді диктатора Йосипа Сталіна цікавило розширення його держави.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Колишній російський слідчий намагається порушити справу проти Сталіна

1 вересня 1939-го Німеччина вторглася у Польщу. 17 вересня 1939-го на територію Польщі зі сходу увійшли радянські війська. Розпочалась Друга світова війна. Радянський Союз із вересня 1939-го по червень 1941 року залишався союзником Третього рейху, поставляючи йому необхідні для ведення агресії в Європі сировину та матеріали.

2008-го Європейський парламент оголосив 23 серпня Днем пам'яті жертв сталінізму та нацизму.

"Важливо пам'ятати про людей, які активно виступали проти тоталітарного правління та кого жителі Європи мають сприймати як героїв тоталітарної епохи за їхню самовідданість, вірність ідеалам, честь і мужність. Жертвам неважливо, який режим позбавив їх волі, піддавав катуванням або вбивав. Без правди та пам'яті не може бути примирення", - йдеться у Резолюції Європейського парламенту щодо європейської свідомості та тоталітаризму від 2 квітня 2009-го.

У Галузевому державному архіві Служби безпеки України знайшли невідомі фотографії організаторів Голодомору 1932-33-х. Усі вони зроблені у Києві та датуються 1934-1936-ми.

Зараз ви читаєте новину «Жертвам неважливо, який режим позбавив їх волі - сьогодні річниця підписання доленосної угоди». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі