понеділок, 10 лютого 2020 08:21

Збудували театр у вигляді античного храму

Збудували театр у вигляді античного храму
Перший Одеський міський театр збудували за п'ять років за проектом італійця Франческо Фраполлі. Перед театром той лишив велику площу — аби там прогулювалися глядачі та проводили різні зібрання.

В Одесі урочисто відкрили перший Міський театр 10 лютого 1810-го. Давали одноактну оперу Сергія Вязмітінова "Нове сімейство" і водевіль Якова Княжніна "Траур, або Утішена вдова". Місто отримало право будувати театр за шість років до цього.

У 1803 році Одеса була невеликим приморським містечком, оточеним сухим степом. Арман Емманюель дю Плессі герцог де Рішельє прибув до Одеси як місцевий військовий губернатор Херсонської губернії Російської імперії. Дюк — так його стали називати в місті, відновив торгівлю через Одеський порт, 5-у частину митних зборів віддавав розвиток міста. Попросив царя Олександра I виділити кошти для будівництва в Одесі театру. Хоче об'єднати різних людей з їх різними звичаями, інтересами і мовами мистецтвом. Наступного року отримує 20 тис. рублів.

Будівлю першого міського театру звели за проектом італійця Франческо Фраполлі та француза Тома де Томона. Це була білосніжна споруда в стилі класицизму, агадувала античний храм, звернений фасадом до порту. Зал театру на 800 місць був триярусний, з сімнадцятьма ложами.
Аристократія розміщувалася в ложах бенуара і бельетажу. У партері було всього 44 крісла, а позаду - так званий "стоячий партер", де глядачі дивилися спектакль стоячи.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На місці церкви побудували театр

Люстри не було, зал освітлювався канделябрами, сцена - великими лампадами з маслом. Театр взимку не опалювався. Публіка залишалася в шубах і часто аплодувала більше для того, щоб зігрітися. У вбиральнях співаків і хористів стояли чани з палаючим спиртом. Театральний сезон тривав 10 місяців - від Великодня до початку Великого посту, протягом тижня відбувалося 2–3 вистави. Регулярні спектаклі почалися в 1811 році після укладення контракту з оперно-драматичною трупою князя Олександра Шаховського.

Одесити просто обожнювали театр, кожен місцевий раз на півроку мав його відвідати. Хоча квитки коштували недешево – від 30 копійок до 10 рублів. За 1 рубль можна було купити 5-7 кілограм морської риби. Відомі арії з опер виспівували одеські візники, торговці рибою переповідали сюжети вистав покупцям.

Театр припинив працювати 1812-го. Грецькі купці завезли до міста чуму, яка була в Європі. В одеському готелі померли раптово відразу три актриси, які купили шалі і хустки у греків. Після цього російські трупи припинили свої виступи.

В Міському театрі почала домінувати італійська опера. В ніч на 2 січня 1873 року театр згорів. Пожежа почалася від спалаху газового ріжка, який забули загасити. Відбудували його лише за 11 років.

15 липня 1776-го у Мілані відкрили театр "Ла Скала". Він побудований на місті церкви Санта Марія архітектором Джузеппе Пермаріні.

Зараз ви читаєте новину «Збудували театр у вигляді античного храму». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі