неділя, 12 липня 2020 08:21

Збудували човен з папірусу для перетину Атлантичного океану

Збудували човен з папірусу для перетину Атлантичного океану
Човен "Ра-2" будували болівійські індіанці аймара з озера Тітікака. Фото: Музей Осло

57 днів тривала експедиція норвезького мандрівника-дослідника Тура Геєрдала на очеретяному човні "Ра-2". Команда із восьми чоловіків досягла берегів Барбадосу 12 липня 1970-го.

Тур Геєрдал народився на півдні Норвегії, з дитинства цікавився зоологією. 1947-го на плоті "Кон-Тікі" по Тихому океані довів, що на плотах подібні плавання могли відбуватися і 3-4 тис. років тому. Так люди з Латинської Америки мігрували на острови Полінезії.

Подорож на "Ра-2" стала третьою експедицією Геєрдала після плавання на "Кон-Тікі" і "Ра". Усі три судна були копіями стародавніх човнів. "Ра-2" будували болівійські індіанці аймара з озера Тітікака. Зробили його з папірусу за стародавньою технологією. Судно вийшло 12 м завдовжки, 5 м завширшки. У товщину мало 2 м.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Норвежець переплив Тихий океан на плоті

5700 км від марокканського міста Сафі подолали за 57 днів. Зараз "Ра-2" стоїть у музеї в норвезькій столиці Осло.

Тур Геєрдал описує мандрівки в книжці. Її перекладають 66 мовами. Тираж перевищує 50 млн примірників. Документальний фільм "Кон-Тікі-2" 1951-го здобуває премію "Оскар".

Норвезький дослідник Тур Геєрдал із п'ятьма товаришами на бальзовому плоті 28 квітня 1947 року відплив від західного узбережжя Південної Америки (Перу) до Таїті. Пліт отримав ім'я бога інка Кон-Тікі.

Зараз ви читаєте новину «Збудували човен з папірусу для перетину Атлантичного океану». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі