середа, 07 квітня 2021 13:28

Збільшили кількість місць позбавлення волі

Збільшили кількість місць позбавлення волі
1930-го Рада народних комісарів видала розпорядження про виправно-трудові табори. Фото: gettyimages.com

7 квітня 1930 року в СРСР видали постанову про розширення системи трудових таборів.

"Завданням виправно-трудових таборів є охорон громадськості від особливо соціально-небезпечних правопорушників завдяки їхній ізоляції, поєднаної з суспільно-корисною працею, і пристосування цих правопорушників до умов трудового гуртожитку. У виправно-трудові табори можуть спрямовуватися лише особи, засуджені до позбавлення волі на термін не менше 3 років або особи, засуджені особливою постановою ОГПУ", - ішлося в документі.

Їх передали під керівництво Управління таборів у складі ОГПУ. 10 липня 1934 року створили Народний комісаріат внутрішніх справ СРСР. До його складу ввійшли 5 головних управлінь. Одним із них було Головне управління таборів. 27 жовтня 1934-го до ГУЛАГу перейшли всі виправно-трудові установи Наркомату юстиції РРФСР.

У 1930 роках створили багато спеціалізованих управлінь ГУЛАГу. У них використовували безоплатну працю в'язнів для будівництв загальносоюзного значення. Серед них були Дніпрогес, Біломорсько-Балтійський канал, Комсомольськ-на-Амурі та інші.

Від 1940-х у системі ГУЛАГ почали працювати "шарашки" - закриті науково-дослідні установи, де працювали ув'язнені вчені.

Табори ГУЛАГу були розкидані всією країною. Підпорядковувалися вони лише Москві.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Розстріляли автора п'єси про ГУЛАГ

Станом на початок 1950-х українці становили 5-ту частину в'язнів ГУЛАГу. У таборах їх налічувалося 362,6 тис., у колоніях - майже 143,6 тис. осіб.

26 травня 1953 року розпочалося наймасовіше й найтриваліше в історії ГУТАБу повстання політичних в'язнів. У ньому брали участь ув'язнені 2 таборів Норильська Красноярського краю Росії - Горлагу й Норильлагу. Загальна кількість повсталих становила 16 378 осіб.

Зараз ви читаєте новину «Збільшили кількість місць позбавлення волі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі