субота, 20 січня 2024 19:44

Застрелили українського видавця

Застрелили українського видавця
Володимира Гаґенмейстера розстріляли у віці 50 років. Автопортрет: kampod.at.ua

Українського графіка та видавця Володимира Гаґенмейстера розстріляли у підвалі Жовтневого палацу 20 січня 1938-го. Тіло, імовірно, з багатьма іншими застреленими українцями чекісти вивезли до Биківнянського лісу.

Чоловіка арештували 12 грудня 1937-го на очах 10-річної доньки Ольги. Звинуватили в участі у невідомій українській націоналістичній організації і шпигунстві на користь Польщі, чого було достатньо для страти.

Володимир народився у місті Виборг у сім'ї військового урядовця Едуарда-Яна Гаґенмейстера. При народженні хлопчику дали ім'я Карл-Ріхард. Згодом батько перейшов у православну віру та змінив родинні імена, пише для "Вічний Кам'янець" краєзнавець Олег Будзей.

Спочатку хлопець навчався у Пскові. Потім у Петербурзькому художньо-промисловому училищі. З 1914-го працював викладачем ліплення, малярства й креслення Художньо-промислової школи у Пскові. За 2 роки його перевели до Кам'янця-Подільського на посаду завідувача художньо-ремісничої майстерні. Там закохався в українку з Полтавщини Варвару Корецьку, з якої одружився. Жінка очолювала відділ художнього килимарства в школі. Захопився українською культурою. Понад 15 років досліджував народне мистецтво, проводив етнографічні експедиції Поділлям. Організував при школі майстерню літографії, де надрукували понад 100 художніх видань.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 140 людей - показали денний звіт чекіста

1933-го більшовики закрили школу, а студентів розкидали по інших закладах СРСР. Володимир переїхав до Харкова, де став викладати в поліграфічному інституті. Згодом - до Києва, де завідував експериментальними художніми майстернями при Музеї українського мистецтва. Малював форзаци до видань Лесі Українки, Тараса Шевченка та інших. Імовірно, саме активна національна культурна діяльність не сподобалася НКВД. Володимира записали у "буржуазні націоналісти".

Після розстрілу праці "ворога народу" умисно знищували, але більшість художніх робіт загинула під час Другої світової війни. Історія написання вцілілих портретів невідома.

15 грудня 1934 року у підвалі колишнього Інституту шляхетних панянок Києва, нині - Жовтневий палац, чекісти розстріляли 28 українців. Їх звинуватили в участі у вигаданому об'єднані націоналістів.

Загиблі стали першими постраждалими українцями в масових репресіях, розпочатих після вбивства першого секретаря Ленінградського міського комітету ВКП (б) Сергія Кірова 1 грудня того ж року. З того часу в помешканні палацу розстріляли десятки тисяч людей.

Зараз ви читаєте новину «Застрелили українського видавця». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі