пʼятниця, 09 серпня 2019 17:25

Запустили проект щодо захисту курганів

Запустили проект щодо захисту курганів
У Чернігові створили товариство збереження давньої історії Фото: cg.oblast.online

Жителі Чернігівщини створили ініціативу "Хранителі курганів". Мають на меті збереження могильників II-I тис. до н.е., розташованих в Україні.

"Мій досвід в охороні історичних пам'яток я хотів поширити на інші регіони України. Оскільки ця проблема притаманна не лише Чернігівщині. А охороною пам'яток археології не займаються по всій території України", - каже порталу Gorod засновник ініціативи Олександр Кликавка.

Творці ідеї зазначають, що кожен охочий може взяти під опіку курган і вберігати його від знищення.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як виглядає одне з найбільших урочищ Полтавщини - показали захопливі фото

Курганом "Новомлинський" піклується етнічний білорус Юрас Мурог, його дід походив із села Нові Млини Борзнянського району.

"Цей курган був покинутий, занедбаний, розкопаний у 90-ті і навіть перетворений на смітник, він весь заріс. Кілька років тому я його відвідав, зробив фотографії. І виникла думка про документальний фільм, де б курган був символом відродження, возз'єднання з історичним корінням", - каже Мурог.

Зараз хранителі курганів об'єднують людей із різних куточків України задля збереження давньої історії.

Археологи знайшли поховання монголів на Мамай-горі біля села Велика Знам'янка на Запоріжжі. Унікальний історичний пам'ятник складається з похоронних комплексів різних епох - від кам'яного віку до середньовіччя.

Зараз ви читаєте новину «Запустили проект щодо захисту курганів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі