вівторок, 14 січня 2020 11:28

Запрацювало найпотужніше інформагентство в Україні

14 січня 1922 року в Харкові запрацювало радіотелеграфне агентство України – РАТАУ. Його створив Всеукраїнський центральний виконавчий комітет як урядове інформаційне відомство.

Проте історія агентства починається ще з 1918 року. Його започаткували разом із становленням Української Держави (Гетьманату). Тоді воно називалося Українське телеграфне агентство.

Протягом усього існування агентство виконувало єдине основне завдання – інформування населення. Процес роботи включав у себе збирання та опрацювання інформації про події в Україні та світі. Згодом її передавали різним друкованим виданням, радіо- та телепрограмам Радянського Союзу.

Автор: ukrinform.ua
  Харківська радіо-телефонна станція, на базі якої створили РАТАУ
Харківська радіо-телефонна станція, на базі якої створили РАТАУ

РАТАУ вважали найбільш авторитетним та оперативним із усіх засобів масової інформації, які тоді існували. Журналісти агентства працювали за правилом: відповісти на головні питання: що відбулося, де та коли. З роками такі кореспондентські пункти з'явилися в кожному місті України. Включали штат репортерів, редакторів та технічного персоналу.

Над будинком у Харкові, де містилося РАТАУ, встановили великий екран, на якому у вечірні години останні новини з усього світу висвітлювалися великим проєкційним ліхтарем. Ця світлова газета користувалася величезною популярністю в харків'ян і гостей міста.

Автор: ukrinform.ua
  Містяни приходили під РАТУ почути останні новини
Містяни приходили під РАТУ почути останні новини

РАТАУ з його унікальною на ті часи технікою було постійним об'єктом екскурсій. Сюди приходили журналісти місцевих видань, студенти, школярі. Усіх цікавили сеанси передачі останніх вістей. Приймалися ж новини на німецькі телеграфні апарати "Кляйншмідт", які сьогодні практично не збереглися й у музеях.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Розгромили музеї, найцінніші речі вивезли в Росію

У липні 1925 року ЦВК СРСР створив телеграфне агентство Союзу Радянських Соціалістичних Республік – ТАРС. А РАТАУ пертворили на місцевий підрозділ нового агентства. Тоді його функції обмежили лише обміном інформації про внутрішні події УРСР та діяльність УРСР в ООН.

Автор: ukrinform.ua
  Прийом радіовісника РАТАУ в редакції однієї з регіональних газет
Прийом радіовісника РАТАУ в редакції однієї з регіональних газет

1990 року РАТАУ перейменовують на Укрінформ. За 6 років на його базі створили Державне інформаційне агентство України (ДІНАУ). 2000-го, за наказом президента України Леоніда Кучми, йому надали статус національного і знову назвали Укрінформом.

Автор: ukrinform.ua
  Нинішній офіс Укрінформу у Києві
Нинішній офіс Укрінформу у Києві

Нині Укрінформ має найбільшу мережу регіональних і закордонних корпунктів. Агентство випускає десятки професійних інформаційних продуктів: стрічки, інформаційні пакети та вісники. Їх направляють до державних структур, газет різних рівнів та телерадіокомпаній, підприємств, організацій, комерційних фірм, посольств і консульств, за кордон.

Гімназист Микола Шемет 1905 року став редактором першої в Україні газети рідною мовою. Часопис закликав до політичних та економічних змін, зокрема до автономії України в межах Росії, передачі землі селянам, цивілізованих виборчих органів влади, відкриття українських шкіл, 8-годинного робочого дня. У газеті друкували матеріали місцевого характеру.

Зараз ви читаєте новину «Запрацювало найпотужніше інформагентство в Україні». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі