вівторок, 14 січня 2020 08:20

Замість анестезії пацієнтку тримали двоє чоловіків

Замість анестезії пацієнтку тримали двоє чоловіків
У Давньому Римі кесарів розтин уперше зробили для вилучення дитини з утроби матері, яка померла під час пологів. Фото: https://artefact.org.ua

Елізабет Хог Беннетт з Едома у штаті Вірджинія стала першою американською жінкою, якій успішно було зроблено кесарів розтин 14 січня 1794 року. Операцію робив її чоловік – доктор Джессі Беннетт. Оскільки породіллі не давали анестезії, її довелося тримати.

Покровителем кесаревого розтину є Африканський Кесарій, молодий диякон, замучений у Террачині, який змінив язичницьку віру на християнство. У Давньому Римі кесарів розтин уперше зробили для вилучення дитини з утроби матері, яка померла під час пологів. За римськими законами VIII ст. до Р. Х., у разі смерті жінки при пологах слід було вийняти з неї дитину. Припускають, що така практика почалася з релігійної вимоги не ховати мертву жінку вагітною. З XVI століття процедура мала високий рівень смертності. У Великій Британії та Ірландії рівень смертності 1865 року становив 85%.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Хірурги навчилися робити найпопулярнішу у світі операцію

Елізабет Хог Беннетт протягом доби на могла народити першу дитину. Її чоловік – доктор Беннетт вирішив зробити кесарів розтин. Жінка благала його це зробити. Доктор Беннет зробив операційний стіл із двох дощок, підтримуваних бочками. Дав дружині лауданум, щоб зробити її сонною, і двоє слуг-африканців підтримували її на столі. Доктор Беннетт ножем зробив надріз на животі, витягнув свою донечку Марію. Зашив хірургічну рану міцною лляною ниткою. Жінка відновилася після операції за місяць.

У штаті Айова 4 січня 1885 року доктор Вільям Грант зробив першу у світі успішну операцію з видалення апендикса. До цього всі хворі помирали від запалення і зараження нутрощів.

Зараз ви читаєте новину «Замість анестезії пацієнтку тримали двоє чоловіків». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі