субота, 17 серпня 2019 08:20

Загиблих ховали в братських могилах

Загиблих ховали в братських могилах
Підземний поштовх вщент зруйнував турецьке місто. Фото: РИА

7,4 бали за шкалою Ріхтера – такої сили був один із найбільш руйнівних землетрусів 20-го століття. Відбувся 17 серпня 1999 року о третій годині ночі на Північному Заході Туреччини в місті Ізміт. Це за 100 кілометрів від Стамбула.

Зона руйнування охопила територію площею близько 30 тисяч квадратних кілометрів в найбільш густонаселеній північно-західній частині країни, торкнувшись й частина Стамбула. Підземний поштовх практично вщент зруйнував Ізміт, на місцевому нафтопереробному заводі виникла пожежа. Стамбул залишився без електрики - сталося автоматичне відключення електромережі. 150 тис. жителів Туреччини ще довгий час були змушені жити в контейнерних будинках. У регіон доставлялася також допомога, зібрана за допомогою гуманітарних організацій.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Землетрус зруйнував центр столиці

Число жертв землетрусу - більше 15 тисяч чоловік, ще 25 тисяч осіб отримали поранення, а 600 тисяч залишилися без даху над головою. Загиблих терміново ховали в братських могилах, аби запобігти поширенню хвороб. У місті знищені усі лінії електропередачі і зв'язку, серйозно постраждали лінії водопостачання. Збиток оцінили в $25 млрд. Тринадцять країн надали допомогу постраждалим в ізмітському землетрусі, виславши літаки з медикаментами, продуктами харчування та фахівцями для надання першої допомоги і проведення рятувальних робіт.

В столиці Узбекистану відбулося найбільш руйнівний в сучасній історії землетрус із силою 8 балів за шкалою Ріхтера 26 квітня 1966 року. Численних людських жертв дивом вдалося уникнути, але вся центральна частина Ташкента виявилася в руїнах.

Зараз ви читаєте новину «Загиблих ховали в братських могилах». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі