пʼятниця, 26 листопада 2021 10:19

Заборонили агітацію проти влади

Заборонили агітацію проти влади
У листопаді 1918 року Директорія УНР розпочала антигетьманське повстання Фото: Public Domain

26 листопада 1918 року Директорія УНР видала постанову про заборону агітації та підбурювання проти влади.

У документі йшлося, що прислужники колишнього гетьманського уряду, які перебували на службі в панів, у каральних загонах і державній варті, ведуть поодиноку антинародну та антиреспубліканську провокаційну роботу.

Неправдиво називають себе більшовиками та лівими есерами і заважають визволенню України з-під влади поміщиків. Підбурюють людей на грабежі, розбої, щоб заплямувати нову владу і перешкодити їй здолати гетьманські порядки.

Директорія нагадувала, що її обрав народ, який передав тимчасове правління республікою та доручив знести панування гетьмана. І саме для того вона покликала до зброї вірних синів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Зруйнуємо старий порядок - Директорія звернулась до українців

Доводила до відома, що під страхом кари військового часу забороняє всіляку агітацію і підбурювання проти влади УНР та незалежності країни. А на всіх, хто закликатиме до злочинів чекає арешт і вирок військового суду.

"Всякий, хто в сей мент перешкоджає народові боротись з гетьманськими поміщиками та капіталістами, що перешкоджає утворити народну владу Республіки, той є злочинець, і Директорія буде твердо і немилосердно бороти", - підсумували політики.

Утім, поки Директорія боротиметься із гетьманом та "прислужниками поміщиків", більшовики в Росії готуватимуть свої війська. Уже в грудні 1918 року розпочнеться Друга радянсько-українська війна.

Уряд Гетьмана Павла Скоропадського 13 листопада 1918-го звільнив з в'язниці Симона Петлюру. Він одразу поїхав до Білої Церкви організовувати повстання. 15 листопада як Головний отаман Військ УНР видав лист-універсал до українського народу. Закликав до боротьби за волю України. 14 грудня 1918 року Київ узяли штурмом. Гетьман зрікся влади.

Зараз ви читаєте новину «Заборонили агітацію проти влади». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі