четвер, 12 вересня 2019 12:13

За що спалив себе російський вчений

За що спалив себе російський вчений
Педагог Альберт Разін влаштував акт самоспалення на знак протесту проти геноциду удмуртської культури московитами Фото: Facebook

Директор Інституту людини Удмуртського університету Альберт Разін влаштував акт самоспалення на знак протесту проти русифікації удмуртської нації. Виніс із собою плакат: "І якщо завтра моя мова зникне, то я готовий сьогодні померти". Чоловік помер у лікарні.

Історик Ростислав Мартинюк поділився інформацією про удмуртів та їхнє минуле у Facebook.

Удмуртія - фіно-угорська країна на північному сході Європи. Мала національну піктографічну писемність - пуси з I тис. до н.е. та власну релігію інмаризм, яка дожила до ХХ ст. Нині мають найрозвиненішу літературну мову з-поміж фіно-пермських народів.

У XVI ст. Московія окупувала її в результаті серії воєн із Казанським ханством. Відновити незалежність вдалося 1610-го у союзі з Великою Комі, але втратила її 1638-го. Друга війна із Московією відбулась у 1773-1775-х. Тоді народ піддали першій насильній християнізації.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Найсильніші за 10 тис. років пожежі гасити "економічно невигідно" - РФ

Як і кожен народ, удмурти намагалися розвивати власну національну культуру, чому заважали завойовники. У XVIII ст. їхню першу мовну абетку уклав український просвітитель Веніямін Пуцек-Григорович. А національний епос Dorvyžy упорядкував археолог та етнограф Михайло Худяков. Збірки літератури виходили в Угорщині.

Класика удмуртської літератури Кузебай Ґерда розстріляли разом із Миколою Зеровим, Лесем Курбасом і Валеріаном Підмогильним в урочищі Сандармох.

1926-го 95% удмуртів володіли рідною мовою, тоді як 1989-го лише 68%, а у віковій категорії від 7 до 17 років - лише половина і це число постійно зменшується. Росія послідовно дискримінує удмуртську мову, перешкоджаючи створенню повного циклу середньої освіти удмуртською. З 2019-го удмуртську мову виключено з переліку обов'язкових предметів. У містах Удмуртії плекається нетерпимість до публічного використання удмуртської мови, її носії зазнають принижень.

Будь-які спроби протидіяти національному геноциду наштовхуються на терор спецслужб і московської громади.

Влітку 2018-го Разін із групою інших вчених надіслали відкритий лист до голови Держради Удмуртії Олексію Прасолову і депутатам. Вимагали не підтримувати законопроект, за яким скасовувалось обов'язкове вивчення мов корінних народів Росії в середніх школах.

Зараз ви читаєте новину «За що спалив себе російський вчений». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі