Ексклюзиви
пʼятниця, 07 грудня 2018 08:21

За 30 секунд землетрус забрав життя 25 тисяч людей

За 30 секунд землетрус забрав життя 25 тисяч людей
Спітакський землетрус магнітудою 7,2 бала за шкалою Ріхтера. Фото: РИА

На північному заході Вірменії 7 грудня 1988 року стався землетрус магнітудою 7,2 бала за шкалою Ріхтера. Повністю зруйновані місто Спітак і 58 сіл. Частково — міста Ленінакан, Степанаван, Кіровакан і ще понад 300 населених пунктів. Загинули щонайменше 25 тис. осіб, 514 тис. залишилися просто неба.

Місто було зруйноване за 30 секунд. Підземні поштовхи відчувалися в Єревані та Тбілісі. Хвиля, викликана землетрусом, обійшла планету 2 рази і була зареєстрована науковими лабораторіями в Європі, Азії, Америці й Австралії. У цілому катастрофа охопила близько 40% території Вірменії. Майже половина промислового потенціалу Вірменії в результаті землетрусу була виведена з ладу. Через ризик аварії було зупинено Вірменську АЕС. Економічний збиток від лиха перевищив $13 млрд.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У працівників заводу почали народжувались хворі діти

Спітакський землетрус був багатоактовим, поштовхи в епіцентрі відбувались з зупинками. Друга неприємна особливість цього землетрусу полягала в тому, що за кількістю жертв та збитків він перевищив середньосвітові межі для магнітуди такого рівня. Це пов'язано як із близькістю джерела до поверхні Землі, так і з надзвичайно низькою якістю будівництва.

Президент СРСР Михайло Горбачов формально попросив Сполучені Штати про гуманітарну допомогу, а потім вирушив до зруйнованих районів Вірменії. Спітакський землетрус, разом з Чорнобильською трагедією, став найстрашнішою катастрофою останніх років існування СРСР.

На хімічному комбінаті в індійському місті Бхопал 3 грудня 1984 року відбулась одна з найбільших в історії промислових катастроф. Через несправність вентиля на місцевому хімічному комбінаті з виробництва пестицидів в атмосферу було викинуто близько 30 тонн високотоксичного газу. Загинуло 2 тисяч чоловік і поранено 600 тисяч.

Зараз ви читаєте новину «За 30 секунд землетрус забрав життя 25 тисяч людей». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути