середа, 20 листопада 2019 14:15

Встигали за кілька днів: як торгували в Україні 100 років тому - добірка фото
8

Заліщики на Тернопільщині, 1918 рік
Фото: polona.pl
Ринок в місті Золочів на Львівщині, 1903 рік
Базарний день, містечко Несухоїжі, Волинь, початок ХХ ст.
Ярмарки на Волині збиралися на кілька днів
Ярмарки збиралися на кілька днів

Gazeta.ua пропонує переглянути добірку світлин зроблених на ринках українських містечок і сіл на початку ХХ століття. Тоді не було крамниць із широким асортиментом. Усі чекали ярмарків, які з'їжджалися на кілька днів.

В порівнянні із сучасними цінами, тоді просили за товари набагато менші гроші. Дотепер переповідають як "за 5 рублів можна було купити корову", "на 5 копійок у шинку наїстись". Проте вага тих рублів, була абсолютно іншою.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Ніби в казино: як російські солдати розташувалися у палаці на Галичині – фото

Із спогадів 1903 року, можна дізнатись, що зарплатня дрібного чиновника становила близько 45 руб. За оренду квартири він платив 5 руб. 50 коп. Булка хліба коштувала 2 копійки, відро капусти – 25 коп, мішок картоплі - 35 коп, 800 г. вареної ковбаси - 30 коп, пляшка горілки - 38 коп, два оселедця - 14 коп.

Кілограм м'яса 1914-го коштував 40 коп. Вартість обіду з трьох страв на п'ять чоловік - 1,70 руб.

Світлини білоруського Полісся 1929-го зібрали на порталі культурного проекту Heuright. На них зображені люди біля будинків, околиць сіл, пасіки та річки.

Зараз ви читаєте новину «Встигали за кілька днів: як торгували в Україні 100 років тому - добірка фото». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі