Ексклюзиви
вівторок, 13 березня 2018 16:36

Вшанували пам'ять знищеного українського села
7

Бойовики Армії Крайової після знищення українського села Сагринь.
Фото: memory.gov.ua
Представник Українського інституту національної пам’яті Леся Бондарук і перший заступник голови Волинської обласної ради Олександр Пирожик.
Делегати з України і Польщі
Делегати з України і Польщі
Виступ заступника міністра закордонних справ України Василя Боднара

У селі Сагринь Люблінського воєводства Польщі вшанували пам'ять українців, які загинули від рук польських військових формувань на початку березня 1944 року.

Пам'ятні заходи відвідали генеральний консул України в Любліні Василь Павлюк, посол України в Польщі Андрій Дещиця та заступник міністра закордонних справ України Василь Боднар. У жалобних заходах представників польської влади не було, повідомляє Український інститут національної пам'яті.

Для вшанування пам'яті загиблих автобусами з Луцька, Львова і Варшави виїхали українці та поляки.

Боднар зачитав звернення від президента України Петра Порошенка.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Дуда підписав скандальний антиукраїнський закон

"Берегти пам'ять про ці трагічні події — наш моральний обов'язок і відповідальність перед нащадками всіх невинно убієнних у ті страшні часи розбрату та ненависті. Причини, які призвели до цього, мають бути об'єктивно вивчені, щоб подібне більше ніколи не повторилося", - заявив глава держави.

Представники духовенства відслужили панахиду в пам'ять про українців, які загинули від рук польських Армії Крайової і Батальйонів хлопських у Грубешівському і Томашовському повітах Польщі. У селі Сагринь та його околицях 10 березня 1944 року загинули 606 осіб, зокрема 227 жінок та 151 дитина.

2009-го за кошти бюджету Волинської області спорудили меморіальний комплекс із викарбуваними прізвищами жертв злочину поляків, які зібрали на документальній основі та нотаріально засвідчили в органах юстиції Республіки Польща. Відтоді польська сторона постійно відкладає офіційне відкриття цього пам'ятника.

Зараз ви читаєте новину «Вшанували пам'ять знищеного українського села». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути