понеділок, 21 травня 2018 08:20

Всередині американського підводного човна вибухнула торпеда

Всередині американського підводного човна вибухнула торпеда
Атомний підводний човен ВМС США Scorpion. Фото: Вікіпедія

У травні 1968 року американський ударний атомний підводний човен Scorpion вирушив з секретною місією шпигувати за радянським військово-морським флотом. 21 травня 1968 року він зник безвісти з 99-ма членами екіпажу в Атлантиці.

Атомний підводний човен ВМС США Scorpion був ударною субмариною типу Skipjack. Він став одним з перших в Америці підводних човнів з каплевидною формою корпусу. На момент зникнення човну було всього вісім років, і за сучасними мірками він був новим. Проте екіпаж досить часто скаржився на човен, субмарина була вже застаріла. 20 травня командуючий підводним флотом США в Атлантиці віддав екіпажу наказ вести спостереження за з'єднанням радянських кораблів поблизу Канарських островів. 21 травня Scorpion доповів по радіо своє місцезнаходження. Потім зв'язок зник.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Знайшли субмарину, що загадково зникла в часи Першої світової

Затонулий човен шукали протягом 5 місяців, в пошуках було задіяно понад 60 кораблів і суден, 30 літаків. Через тиждень після початку пошуку в 100 милях від Норфолка був виявлений ​​німецький підводний човен, потоплений у роки другої світової війни. Тривалий час пошуки були марними.

В результаті аналізу записів гідроакустичних станцій протичовнової оборони був виявлений сигнал, характерний для руйнування міцного корпусу човна гідростатичним тиском. Човен затонув в 740 км на північний захід від Азорських островів на глибині в 3 тис. м. Причина загибелі корабля досі не встановлена, найбільш ймовірною версією вважається вибух торпеди типу Mark-35 на борту через несправність.

Біля берегів Австралії у травні 2018 року виявили два затонулих торгових судна ХІХ століття. Їх знайшли під час пошуків зниклого малайзійського літака рейсу MH370. Історики пояснили, що це британські кораблі, які перевозили вугілля. Один з них міг бути "Вест Рідж", який зник під час рейсу з Англії до Індії разом з усіма 28 членами екіпажу.

Зараз ви читаєте новину «Всередині американського підводного човна вибухнула торпеда». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі