неділя, 07 березня 2021 01:13

Все про політику пам'яті в одному виданні. Створюють унікальний словник

Все про політику пам'яті в одному виданні. Створюють унікальний словник
Створюють словник, який допоможе розібратися з політикою пам'яті. Фото: pexels.com

Платформа культури пам'яті "Минуле / Майбутнє / Мистецтво" почала створювати словник понять і термінів для роботи з минулим і колективною пам'яттю.

Команда авторів хоче розширити поле для розмови про проблеми пам'яті в Україні. Словник готуватимуть протягом року, повідомляє "Читомо".

"Дослідження пам'яті – це широке і складне поле, в якому одні й ті самі поняття можуть мати різні назви, збивати з пантелику, ба навіть використовуватися для маніпуляцій. Щоб уникнути непорозумінь, "Минуле / Майбутнє / Мистецтво" започатковує роботу над глосарієм", – кажуть розробники.

"Постпам'ять – поняття, запропоноване американською дослідницею Маріанною Гірш для позначення того різновиду колективних уявлень про минуле, який формується другим поколінням після катастрофічного досвіду, на "розриві" колективної пам'яті.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Фото видатних українок нанесли на календар

Ресентимент – відчуття образи як ядерної частини колективної пам'яті, вибудовування ідентичності в контексті підтримки знання про травматичну подію та необхідності помсти чи відновлення справедливості", - наводять приклади визначень у словнику.

До ініціативи вже долучилися директорка музею "Територія Терору" Ольга Гончар, історикиня та кураторка Поліна Байцим, арткритик і редактор видавництва IST Publishing Борис Філоненко, історик Георгій Касьянов, постійний представник президента в Криму Антон Кориневич та інші.

Український інститут національної пам'яті представив краєзнавчий проєкт під назвою "Український Південь". Він ставить на меті руйнування російських імперських міфів про історію Північного Причорномор'я.

Зараз ви читаєте новину «Все про політику пам'яті в одному виданні. Створюють унікальний словник». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі