понеділок, 22 грудня 2014 12:58

"Все піде в царство небуття" - до 140 річниці українського поета та художника Никанора Онацького
8

Н.Х.Онацький і його родина: дружина Надія Василівна, діти – старша донька Наталія, середній син Андрій та молодша донька Оксана. 1916-1918 рр.
Фото: Сумський обласний художній музей імені Никанора Онацького
Никанор Харитонович Онацький, 1906 р.
3. Никанор Харитонович Онацький, 1930-ті рр.
4. Члени спілки селянських українських письменників «Плуг».                        У першому ряду зліва направо: В.Минко, С.Пилипенко, Н.Онацький, В.Алешко. У другому ряду – невідома особа, А.Панів, Я.Головко. Суми, грудень 1928 р.
5. Під час експедиції до Лебедина за шевченківськими речами. Зліва направо: Ю.І.Базавлук – голова Лебединського повітового ревкому; Н.Х.Онацький – директор Сумського краєзнавчого музею, В.Алешко – завідуючий відділом Сумської окружної газети «Плуг і молот», поет і краєзнавець. Лютий 1925 р.

21 грудня 1874 року у хуторі Хоменки на Полтавщині народився видатний український живописець, поет, педагог, мистецтвознавець, громадський діяч Никанор Онацький. 

Сьогодні ми пропонуємо вам справді унікальні фотографії художника з родиною та з колегами, зроблені переважно у сумський період життя Онацького.

Народився в селянській сім'ї. Закінчив народну, а потім Гадяцьку повітову школу. З ранніх літ виявив хист до малювання. З 1899 р. навчався у Московському Строганівському училищі технічного малювання, але не закінчив його. Повернувся в Україну і навчався у Одеському художньому училищі, з 1903 р. — у Вищому училищі при Імператорській академії мистецтв, де його вчителем був Ілля Рєпін.

Періодом активної творчої, педагогічної та громадської праці Онацького стало життя в Сумах. В ці роки він займається літературною творчістю, виступає як публіцист і дослідник мистецтва. У роки революції активно співпрацював із українськими есерами, пізніше відійшов від політичного життя, зосередившись на науково-педагогічній і творчій роботі. У 1920 p. створив у Сумах історико-художній музей і протягом одинадцяти років був його керівником.

На початку 30-х років життя художника і поета у Сумах стало нестерпним. Онацького звинувачували в "ідейних збоченнях". Не врятував його і переїзд до Полтави у листопаді 1933 року.

1934 року його вперше заарештовують. Музейну діяльність Онацького було кваліфіковано як націоналістичну, підривну щодо радянської влади. Хоча суд у 1935 році направив справу художника на нове розслідування, а самого звільнив з-під варти, та через півтора року його знову заарештовують і без суду, за постановою особливої трійки при НКВС СРСР, страчують 23 листопада 1937 р. Реабілітований 1956 року.

У Полтаві аж до 1960-х років жила вдова художника Надія Василівна. Після смерті чоловіка вона пильно оберігала його творчий скарб - картини, етюди, друковані й рукописні вірші, фотографії, листи.

На честь українського художника, поета і музейника Никанора Онацького названо Сумський художній музей.

Зараз ви читаєте новину «"Все піде в царство небуття" - до 140 річниці українського поета та художника Никанора Онацького». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі