понеділок, 04 листопада 2019 16:00

Врятовані із забуття - шукають власників фотографій, зібраних на руїнах Донецька
38

Традиційний український співочий колектив в Опитному. У місті, яке знаходиться на передовій українського конфлікту, колись проживало майже 1 тис. людей.
Фото: Archive of Samuel Eder
Діти танцюють в Опитному. Сьогодні залишилося менше 50 осіб, і майже всі будівлі були пошкоджені або зруйновані в результаті бойових дій.
Більшість фотографій були зняті 35-мм камерами. Деякі фото, наприклад ось ця школярка, що тримає модний "дипломат", були зняті на 6-см камери середнього формату. Це було рідкістю в радянський період.
Австралійський фотожурналіст шукає власників фотографій, які він знайшов на Донбасі
Австралійський фотожурналіст шукає власників фотографій, які він знайшов на Донбасі

Австралійський фотожурналіст Самюель Едер знайшов фотолабораторію радянських часів у зруйнованій будівлі неподалік знищеного Донецького аеропорту.

Чоловік обережно оглядав підлогу у пошуках пасток, коли натрапив на фотозбільшувач, який використовувався для створення відбитків із плівки, повідомляє Radio Liberty Europe.

З дозволу українського офіцера, який супроводжував журналіста та його товариша на лінії фронту, вони почали просіювати уламки та виявили тисячі негативів і кольорових фотографій життя людей Донбасу, зроблених задовго до воєнних часів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Не розуміють, що буде далі" - волонтерки розповіли про життя на лінії розмежування

Едер сподівається, що публікація фотографій допоможе йому повернути покинуті негативи та слайди їхнім власникам.

"Були тисячі людей, які втекли з цього міста, їм довелося залишити ці спогади, щоб вони замарно згнили, і, можливо, ми можемо допомогти відновити трохи того, що забрала ця війна", - наголосив журналіст.

Різницю між станом деяких місць в окупованому Донецьку до початку війни і після показали в мережі. Зокрема – вулицю Стратонавтів у Київському районі міста. Відповідні знімки опублікував блогер під ніком "Шоста когорта цезаря".

Зараз ви читаєте новину «Врятовані із забуття - шукають власників фотографій, зібраних на руїнах Донецька». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі