понеділок, 24 лютого 2020 14:11

Воював з Москвою і знав 10 мов - помер видатний українець

Воював з Москвою і знав 10 мов - помер видатний українець
Помер Костянтин Острозький. Фото: Вікіпедія

Князь Костянтин Острозький помер 24 лютого 1608-го. Він був одним із найвидатніших полководців Великого Князівства Литовського, Руського та Жемайтійського. Брав участь в успішних походах проти татар і Московії.

Острозький знав понад 10 мов. Власним коштом заснував Острозьку греко-слов'яно-латинську колегію. Вона стала першим на східнослов'янських землях навчальним закладом європейського типу. Заснував друкарні в Острозі та Дермані на Волині. Там надрукували понад 20 видань, у тому числі перший повний текст Біблії слов'янською мовою 1580 року.

Костянтин Острозький користувався давньоукраїнською мовою. Підтримував православну церкву. Заклав православний монастир у селі Дермань і Богоявленський собор в Острозі. Будував храми в інших місцях Литовської та Польської держав на честь власних перемог.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Історик знайшов козацького листа, який розізлив султана

Князь помер у Турові на території сучасної Білорусі. Похований у Києво-Печерській лаврі.

Історик Тарас Чухліб знайшов у Варшавському архіві документ, в якому король Речі Посполитої Ян Казимир стверджує, що Богдан Хмельницький будував суверенну державу.

Зараз ви читаєте новину «Воював з Москвою і знав 10 мов - помер видатний українець». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі