четвер, 28 вересня 2023 12:50

Влада скасувала заходи, присвячені козацтву

Влада скасувала заходи, присвячені козацтву
1973 року замість Музею історії запорозького козацтва наказали побудувати радянський Музей історії Запоріжжя. Матеріали, присвячені соціалізму, демонтували після здобуття Україною незалежності Фото: find-way.com.ua

28 вересня 1973-го ЦК КПУ скасував рішення від 1965 року про увічнення пам'яті місць, пов'язаних з історією запорозького козацтва. Це зачепило проєкти майбутнього козацького заповідника на острові Хортиця.

Спочатку там планували спорудити Музей історії запорозького козацтва. Над пошуком "прийнятних" для радянської влади матеріалів працювали безліч фахівців і дослідників. Усі перебували під наглядом відділу пропаганди й агітації обкому та КГБ.

Остаточний тематико-експозиційний план музею схвалили 1972 року, втім, нове рішення перешкодило реалізації, над якою працювали вісім років.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Натрапили на могилу першого поселенця Хортиці

Радянська влада наказала побудувати на Хортиці Музей історії міста Запоріжжя, який мав стати філією Запорізького краєзнавчого музею. В основу експозиції мали лягти "революційна боротьба українського народу за встановлення радянської влади" та "успішні" соціалістичні перетворення в Запоріжжі.

Також, на насипаному неподалік майбутнього музею кургані замість скульптури "Козаки в дорозі" наказали встановити монумент "Дружба народів".

З того часу фахівці шукали матеріали про "революційні успіхи" і потайки продовжували працювати над темою козацтва. Вперше двері радянського музею відкриють лише 1983 року. Козацьку тематику повернуть на острів за п'ять років.

За наказом Йосипа Сталіна 18 серпня 1941-го підірвали греблю Дніпровської ГЕС у Запоріжжі. Під час вибуху утворилася пробоїна довжиною 135 м, через яку ринула вниз багатометрова хвиля. Було затоплено знамениті дніпровські пороги. Загинули десятки тисяч людей. Крики людей і тварин охопили Хортицю, але не було кому рятувати.

Зараз ви читаєте новину «Влада скасувала заходи, присвячені козацтву». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі