четвер, 01 лютого 2024 05:28

Влада розпорядилася вивезти зерно із сіл

Влада розпорядилася вивезти зерно із сіл
За вивезене зерно Україна майже нічого не отримала. Найбільш голодували і помирали діти. Фото http://ukrlife.org

Уряд більшовицької Росії 1 лютого 1922-го ухвалив рішення про вивезення 8 млн. пудів хліба із голодуючої України до Росії.

Перша світова війна підірвала сили сільського господарства України. Тваринництво й рільництво постраждали від військових дій. До армії мобілізували близько третини доросло­го чоловічого населення. Влітку 1921 року поля вразила велика посу­ха. Неврожай був і у зернових регіонах Росії - Поволжжі, Північному Кавказі.

Радянська влада заборонила торгівлю і вилучала продукти харчування у се­лян. План хлібозаготівель неодноразово змінювався. Восени 1921-го його зменшили до 95 млн, а на по­чатку 1922 року затверджили в обсязі 81,5 млн пудів. За вивезене зерно Україна не отримала ні грошей, ні промислових товарів. Українці голодували.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Червоногвардійці глузували зі священиків і забирали всі церковні скарби

Точну цифру померлих від голоду в Україні не встановлено. Історики наводяться цифри від 235 тис. до 500 тис. осіб.

При цьому, у радянських шкільних підручниках стверджувалося, що на початку 1920-х голод охопив лише райони Поволжя. Так оголошувалося тоді і перед західним світом. Лідер більшовиків Володимир Ленін і його соратники просили продовольчої допомоги саме в цей регіон. Про те, що такий же голод охопив усю Південну Україну, Москва мовчала.

23 лютого 1922 року уряд більшовицької Росії видав декрет про вилучення церковних цінностей для потреб боротьби з голодом.

Зараз ви читаєте новину «Влада розпорядилася вивезти зерно із сіл». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі