пʼятниця, 22 травня 2020 16:28

Визначились, як рятувати знайдений корабель вікінгів

Визначились, як рятувати знайдений корабель вікінгів
Поховальну лодію вікінгів роз'їдає грибок. Фото: youtube.com/Gjellestad

Влада Норвегії дозволила археологам розкопати вцілілий поховальний корабель вікінгів. Тисячолітній знахідці загрожує повне руйнування.

Лодію виявили 2018 року під курганом на фермі графства Естфол. Її довжина складає близько 20 м. Тоді ж дослідники розповідали, що востаннє таку знаходили в країні 100 років тому, передає "Вокруг света".

Нещодавно почали бити на сполох, адже взяті з деревини проби показали, що кіль корабля активно роз'їдає грибок. Саме тому його й вирішили підняти якомога швидше.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Під льодовиком знайшли речі вікінгів

Спочатку планують видалити верхній шар ґрунту та просіяти його, щоб знайти ймовірні артефакти. Потім над майданчиком встановлять намет, щоб захистити корабель від негоди. Врешті розчистять його та оброблять розчинами, що зупиняють гниття та консервують деревину. Втрачені назавжди частини унікального артефакта відновлять за допомогою сканування їхніх відбитків у ґрунті.

На реалізацію проєкта вже виділили $1,5 млн.

У січні 2020 року в Польщі дослідники з Гданського археологічного музею виявили колективне 1000-річне поховання скандинавських воїнів. Археологи назвали поховання будинком смерті. Виявлено тіла чотирьох чоловіків. Хімічний і генетичний аналіз показав, що ці люди походили з Данії.

Зараз ви читаєте новину «Визначились, як рятувати знайдений корабель вікінгів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі