вівторок, 07 липня 2020 19:29

Виявили рудник, де працювали перші мешканці Америки

Виявили рудник, де працювали перші мешканці Америки
На узбережжі Мексики дайвери знайшли затоплені печери, у яких люди видобували вохру понад 10 тис. років тому Фото: CINDAQ

Підводні археологи знайшли систему затоплених підземних шахт палеоіндіанців неподалік міста Акумаль на узбережжі Мексики. Понад 10 тис. років тому в них видобували червону вохру - натуральний барвник.

Мінеральний пігмент використовували по всьому світу в наскельному мистецтві, у похоронних ритуалах, ним прикрашали інструменти та шкіру. У стародавній Америці вохру виявляли на людських останках, повідомляє The History Blog.

Відомо, що печери півострова Юкатан були джерелом мінералів та пігментів для майя, але видобуток копалин у знайдених печерах почався 12 тис. років тому, наприкінці останнього льодовикового періоду і з того часу продовжувався ще 2 тис. років. За словами вчених, цей факт робить печери найстарішим відомим рудником Америки.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У підводній печері виявили таємничий склад амфор

Система вапнякових печер пішла під воду після підйому рівня моря близько 8 тис. років тому. З 2017 року дослідники здійснили 100 занурень, а нещодавно у відрізку La Mina виявили 155 артефактів, серед яких камені, інструменти, залишки деревного вугілля та вогнищ. Їх уберегла солона вода.

Було встановлено, що давні люди розбили усі великі сталактити і сталагміти, щоб полегшити собі переміщення вузькими проходами. Рештки відкладень використовували у якості молотів. Ними ж і дробили вапнякову підлогу, добуваючи вохру.

Вважають, що свого часу це була комплексна програма видобутку корисних копалин, яка проводилась у темних місцях печер. Залишки вогнищ показують, що джерела світла люди ставили на відстані близько 200 м. один від одного. Також вони малювали спеціальні знаки, чи накладали каміння, щоб не заблукати.

"Ландшафт печери помітно змінився. Це змушує нас думати, що доісторичні люди витягували з неї тонни вохри, можливо, через необхідність розпалювати багаття, щоб освітити простір", - вважає археолог Фред Девос.

Учені наголошують, що поки не виявили жодних останків людини, хоча дослідили 6,4 км тунелів.

У лютому 2020 року археологи виявили залишки одного з найдавніших поселенців Мексики у підводній печері давнього міста цивілізації майя Тулума. Знахідка віком 9,9 тис. років дозволяє припустити, що в давнину в Північній Америці жили 2 різні групи людей.

Зараз ви читаєте новину «Виявили рудник, де працювали перші мешканці Америки». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі