середа, 20 січня 2021 15:02

Виявили останки ацтеків, які вбивали та їли іспанців

Виявили останки ацтеків, які вбивали та їли іспанців
Скелети принесених в жертву іспанців демонструють у музеї Зультепек-Текоаке мексиканського штату Тласкала Фото: Rebecca Blackwell

В Національному інституті антропології та історії Мексики розповіли про результати багаторічних розкопок ацтекського міста Зультепек, названого також Текоаке. Мовою ацтеків це означало "місце, де вони їх з'їли".

Таку назву місто отримало не випадково. 1520 року його мешканці захопили в полон 120 іспанців, серед яких були жінки та діти, а також 350 їхніх союзників - вихідців з Африки, Куби й представників корінних народів. Ацтеки годували полонених протягом декількох місяців, але поступово багатьох приносили в жертву, після чого поїдали, повідомляє The Guardian.

Коли звістки про подію та канібалізм дійшли до іспанського генерал-капітана Ернана Кортеса, він наказав командувачам знищити місто.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Дізналися, чим ароматизували тютюн мая

Археологи встановили, що мешканці Зультепека знали про небезпеку. Намагалися сховати залишки іспанців у неглибоких ямах, а під час штурмів будували примітивні укріплення, які не допомогли. Багатьом воїнам ацтеків вдалося втекти з поля бою, але вони залишили в місті багато жінок та дітей. На головній дорозі археологи розкопали залишки щонайменше 12 жінок, які захищали дітей віком 5-6 років.

Вирізали конкістадори й людей, які ховались в будинках. Урешті спалили храми й обезголовили ацтекські статуї.

За словами археологів, крайню жорстокість демонстрували з обидвох сторін.

Вежу з людських черепів знайшли 3 роки тому в Темпло Майор, комплексі культових споруд ацтеків в історичному центрі Мехіко. Археологи нарахували 119 черепів. Серед них є й дитячі. Споруду датують XIV ст.

Зараз ви читаєте новину «Виявили останки ацтеків, які вбивали та їли іспанців». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі