пʼятниця, 10 квітня 2020 15:17

Виявили невідомі вірші та листи Максима Рильського

Виявили невідомі вірші та листи Максима Рильського
Обидва невідомі вірші Максим Рильський написав для поета Миколи Зерова Фото: facebook.com/Esugroup/

Літературознавець Богдан Цимбал знайшов у архівах України та Росії 2 невідомі вірші та декілька листів поета-неокласика Максима Рильського.

Вірші - дружні послання Рильського до його друга і літературного побратима Миколи Зерова. Це не автографи Рильського, а рукописні копії, які зробив якраз адресат віршів - сам Зеров, повідомляє "ЛітАкцент".

Дружній характер стосунків 2 поетів засвідчує тон одного з віршів, написаного 22 травня - на Весняного Миколи. Рильський пише Зерову:

Ширяй же! На письменних розбишак
Згори дивись… Висміюй плем'я враже.
А решту вже нехай тобі коньяк
Словами виразнішими докаже.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Рильський відбив дружину у знайомого

Серед нових листів - 2 до російського письменника-футуриста Олексія Кручоних та 4 до Михайла Рудницького із відповідями письменника на них. У листах присутні думки й зауваження відомих літераторів щодо мови. Рильський пише Рудницькому: "їй-Богу, "галицька" небезпека ніяк не більша, як небезпека суцільного калькування з російської мови!"

Прочитати публікацію новознайдених віршів і листів Максима Рильського можна у журналі "Слово і Час" на сторінках 92-106.

19 березня 1895 року у сім'ї етнографа і публіциста Тадея Рильського в Києві народився поет, письменник та перекладач Максим Рильський. У 1920-х роках долучився до київського угрупування неокласиків. Вони впроваджували у своїй творчості форми та методи грецького й римського мистецтва. Видав збірки "Синя далечінь", "Поеми", "Крізь бурю і сніг", "Де сходяться дороги". Майже не писав про радянську дійсність.

Зараз ви читаєте новину «Виявили невідомі вірші та листи Максима Рильського». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі