понеділок, 25 січня 2021 16:51

Виявили форт, у якому індіанці захищалися від російської армії

Виявили форт, у якому індіанці захищалися від російської армії
Форт Шискіноу став останнім оплотом тлінкітів проти російських колонізаторів Ілюстрація: Y. Lisyansky; U.S. National Park Service

Дослідники визначили місце розташування залишків дерев'яного форту індіанців на Алясці за допомогою георадарів. Він був останнім бар'єром кланів тлінкітів проти російських колонізаторів у XIX ст.

Історики розповідають, що 1799 року Російська імперія направила невелику армію, щоб захопити Аляску. Можновладці планували розвивати торгівлю хутром, але народу тлінкітів вдалося вигнати колонізаторів за 3 роки. Очікуючи на повернення росіян, індіанці побудували дерев'яний форт трапецієподібної форми Шискіноу. Гарнізон озброїли пістолетами, гвинтівками, гарматами та порохом. Усе отримали від британсько-американських торговців, повідомляє Ancient Origins.

Попри старання, форт пав ще до того, як росіяни окупували Аляску. 1804-го відбулася битва при Ситці. Клани тлінкітів протягом 5 діб стримували й обстрілювали російську армію, алеутів й ескімосів, що виступали на її боці. До форту мали доставити порох, але всі запаси вибухнули в каное, на якому його перевозили. Індіанці втекли з форту під покровом ночі та переправились через острів Ши - тепер Баранова. Урешті капітулювали.

Російсько-алеутські війська зруйнували форт, але не раніше, ніж склали детальну карту місця, з якою і порівняли результати геодослідження. Росіяни також створили торговий пункт на території нинішнього міста Ситка. Контролювали регіон трохи більш як 60 років, доки США не придбали Аляску за $7 млн.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Російську Америку" продали за безцінь

"Точне фізичне місце розташування форту тікало від дослідників протягом століть. Попередні археологічні розкопки виявили деякі ключі, що наводили на роздуми, але вони так і не знаходили переконливих доказів", - розповіли дослідники.

Нові дослідження з використанням геофізичних методів та георадару дозволили науковцям з Корнельського університету і фахівцям Служби національних парків виявити обриси форту та підтвердити його місце розташування на території Ситки. Сам форт назвали важливим центром колоніальної історії Нового Світу та важливим культурним символом протистояння тлінкітів колонізації.

Нещодавно на півдні Єгипту археологи знайшли залишки давнього римського форту. Свого часу він розташовувався прямо на березі Нілу.

Усередині виявили руїни храму Птолемея. Побачили незавершену панель з пісковику із зображенням моделі входу до храму і чоловіка, який схожий на римського імператора і стояв поруч із вівтарем.

Також всередині знайшли глиняні вази, та 4 блоки з пісковику, на яких були вирізані пальмові листя та написані імена представників династії Птолемеїв.

Зараз ви читаєте новину «Виявили форт, у якому індіанці захищалися від російської армії». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі