Ексклюзиви
четвер, 26 листопада 2020 16:24

Виявили доказ порятунку євреїв митрополитом Андреєм Шептицьким

Монах-студит, отець Юстин, Юрій Бойко, показав унікальну записку, яка доводить, що брати Андрей та Климентій Шептицькі були причетні до порятунку єврейських дітей у період Другої світової війни. Її віднайшли нещодавно у фондах Центрального державного історичного архіву у Львові.

Автор: facebook.com/justyn.studyt/
  Дорогий отче Тите!  Хлопця, що приведе Вам Теофан на разі примістіть в монастирі, а десь на днях прийдіть до мене може з о. Марком Стеком. Здоровлю щиро. Ваш у Христі, єрмнх. Климентій, Львів, 21 жовтня 1942
Дорогий отче Тите! Хлопця, що приведе Вам Теофан на разі примістіть в монастирі, а десь на днях прийдіть до мене може з о. Марком Стеком. Здоровлю щиро. Ваш у Христі, єрмнх. Климентій, Львів, 21 жовтня 1942

"У цій записці мова йде про порятунок єврейської дитини, яку Климентій просить прихистити в монастирі. Мова, очевидно, йде про Свято-Іванівську лавру, де на той час знаходився отець Тит, до якого адресована записка. Прізвища та імені дитини не згадується зі зрозумілих мотивів. Для того, щоби довідатися про подальший план дій щодо врятованої єврейської дитини, отець Климентій просить обох єромонахів приїхати до нього особисто до Унева, де він їх детально ознайомить з наступними кроками", - повідомляє священник у Facebook.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Таку красу непросто знайти в Європі і Америці": відкрили стежку Шептицького

Андрей Шептицький був архімандритом студитів, тому рятували хлопчика з його доручення, адже в монастирях не робили жодного кроку, не повідомивши його. Нині отець Климентій проголошений Інститутом Яд Вашем Праведником народів світу, утім митрополита Андрея Ізраїль праведником не визнав.

"Вірю, що прийде той час, коли й ім`я митрополита Андрея засяє в "Саду Праведників народів світу у Єрусалимі", - додає отець Юрій Бойко.

Комітет "Саду Праведників – Ґаріво" міста Мілан визнав митрополита Андрея Шептицького праведником, вписавши його ім'я серед "Праведників Монте Стелла". Церемонія вручення відзнаки відбулася 7 жовтня 2020 року.

Зараз ви читаєте новину «Виявили доказ порятунку євреїв митрополитом Андреєм Шептицьким». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути