четвер, 06 грудня 2012 16:19

Виставка на честь виявлення бюсту Нефертіті відкрилася в Берліні

Автор: Фото: the100.ru
 

Виставка "У світлі Амарни" на честь 100-річчя з дня виявлення бюста цариці Нефертіті - одного з найвідоміших творів мистецтва Давнього Єгипту, відкривається в четвер у Новому музеї в Берліні.

"Є твори мистецтва, які відносяться до нашої колективної пам'яті, наприклад Мона Ліза в Луврі, "Народження Венери" Ботічеллі в галереї Уффіци і Нефертіті в "Новому музеї", - сказав міністр культури Німеччини Бернд Нойманн журналістам напередодні відкриття виставки.

За його словами, стан експоната виключає участь його у виїзних виставках і транспортування, і вся виставка тому сформована в буквальному сенсі довкола нього.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Єгипті святкують 90-річчя відкриття гробниці Тутанхамона

"У 2007 році Нефертіті досліджували на сканері і встановили, що між каменем і барвистим шаром є дуже крихкі ділянки", - повідомила директор берлінського Єгипетського музею Фредерік Зайфрід, відповідаючи на уточнююче запитання РИА Новости. Зайфрід сказала, що заборона на транспортування поширюється не тільки не Нефертіті, і справа тут не в її винятковості. "У нас є цілі "червоні списки" об'єктів, заборонених до перевезення, наприклад, вся колекція гіпсових масок з Амарни", - пояснила вона.

Скульптурний портрет Нефертіті, дружини фараона-реформатора Ехнатона (14 ст. до н. е.), виготовлений з вапняку і повністю пофарбований. Експерти висловлюють припущення, що бюст був створений ще за життя цариці. На це вказує те, що у зображення Нефертіті інкрустоване тільки одне око: друге око, за звичаєм, статуї повинні були вставити лише після смерті прообразу і таким чином вселити в неї душу померлої.

Скульптура була виявлено 6 грудня 1912 року у час розкопок, які німецький археолог Людвіг Борхардт вів на місці давньоєгипетського поселення Амарна. В даний час скульптура експонується в берлінському Новому музеї.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Нефертіті була рушієм культурної революції в Давньому Єгипті

Як заявив напередодні відкриття виставки гендиректор об'єднання "Державні музеї Берліна" Міхаель Айссенхауер, виставка присвячена "не тільки ювілею здобуття цієї знаменитої скульптури, але і представляє амарнську культуру загалом, весь період Амарни". "Амарна - це одна з перших метрополій в історії світової культури", - зазначив він.

В Амарні - на східному березі Нілу, майже в 300 кілометрах від Каїра - знаходилося давньоєгипетське місто Ахетатон, побудований фараоном Ехнатоном. Сюди релігійний реформатор Ехнатон переніс з Фів столицю. Ахетатон став центром культу нового єдиного єгипетського бога Атона, який на короткий час був введений чоловіком цариці Нефертіті. Після смерті Ехнатона культ Атона був скасований, а місто Ахетатон повністю втратило своє значення.

За словами Зайфрід, на виставці "У світлі Амарни" представлені більше тисячі експонатів.

Зараз ви читаєте новину «Виставка на честь виявлення бюсту Нефертіті відкрилася в Берліні». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі