понеділок, 21 жовтня 2019 08:20

Винахідник провів 6 тисяч експериментів

Винахідник провів 6 тисяч експериментів
життя Едісон мав 1093 патенти в США і ще близько 3000 у різних країнах світу. Фото: www.welt.de

Американський винахідник Томас Едісон 21 жовтня 1879 року закінчив роботу над лампочкою розжарювання з вугільною ниткою. Це стало одним з найбільших винаходів XIX століття. Лампа безперервно горіла 40 годин, працювала від постійної напруги 110 Вт.

Він народився в штаті Огайо в родині мігрантів із Голландії. У 16 років почав працювати телеграфістом і удосконалив телеграфну систему, а через чотири роки створював перші винаходи, за які платили гроші. Едісон винайшов фонограф – перший пристрій звукозапису і відтворення, удосконалив телефон і став всесвітньо знаменитим. В обмін на право користуватися усіма його винаходами та патентами, спонсори дали винахіднику кредит на більш ніж $300 тис.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Тіло шпигунки передали в анатомічний театр

Винахідник побудував власну лабораторію і відмовився від усіх промислових починань, щоб цілком присвятити себе "винахідницькому бізнесу". Загорівся ідеєю створити безпечну і довговічну лампочку. Щоб удосконалити лампу розжарювання Едісон проводить більше 6 тис. експериментів з різноманітними матеріалами – намагався знайти потрібний для нитки розжарювання. Витрачає на це $40 тис.

У лабораторії шукає ідеальну нитку розжарювання для лампи - експериментує з шовком, папером, картоном, горіховою шкаралупою. Восени хтось із робітників привіз із мандрівки футляр японського пальмового віяла. Обвуглені волокна японського бамбука найкраще підходили лампі як нитки розжарювання. Додатково із скляного цоколя лампи винахідник повністю викачав повітря – створив вакуум.

До кінця життя Едісон мав 1093 патенти в США і ще близько 3 тис. у різних країнах світу. Помер 18 жовтня 1931 року від ускладнень цукрового діабету.

За шпигунство на користь Німеччини 15 жовтня 1917 року розстріляли голландську танцівницю Мата Харі, справжнє ім'я якої Маргарета Гертруда Зелле.

Зараз ви читаєте новину «Винахідник провів 6 тисяч експериментів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі