понеділок, 23 вересня 2019 09:53

Військові влаштували погром у місті

Військові влаштували погром у місті
Єврейський базар у Фастові на початку XX ст. Фото: jewua.org

Білогвардійці влаштували єврейський погром у Фастові 23 вересня 1919-го. У місті загинуло близько 700 осіб. Цього ж дня Директорія УНР і уряд ЗУНР ухвалили рішення розпочати воєнні дії проти армії Антона Денікіна.

До 22 вересня невелике містечко Київської губернії перебувало під контролем більшовиків. Після активного наступу білогвардійським частинам вдалося вибити їх за річку Ірпінь.

Усіх євреїв міста оголосили посіпаками червоних і розпочали жорстокі погроми. Перші дві доби донські козаки та інші збройні формування громили базарні лавки та помешкання місцевих жителів. Командування не могло зупинити їх, бо продовжувались бойові дії на околицях.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Ізраїльський режисер знімає фільм про Голодомор

За 2 доби ситуація вийшла з-під контролю та розпочалась різня з масовими вбивствами. Вогонь від чисельних підпалів знищив усі будівлі, що належали євреям.

Активну участь у погромі брали селяни з навколишніх сіл. Вони скуповували награбоване у денікінців і збирали те, що залишилось цінного від вбитих людей.

Частини, які здійснили погром, намагались приховати його перед командуванням. Доповідали, що споруди знищенні через перестрілки з більшовиками. Але офіцери помітили, що вигоріли лише єврейські квартали, при цьому всі християнські будівлі були цілими.

Після погрому частини бандитів і вбивць розформували, але вони ввійшли до інших формувань і продовжували подібну діяльність у Києві та інших містах в Україні.

Показали фотографії, які зробили американські співробітники Червоного хреста під час революції на території колишньої Російської імперії 100 років тому. Багато американців спочатку з ентузіазмом поставилися до повалення царя та революції 1917-го. Порівнювали ці події з американською революцію. Відносини з комуністичним урядом дуже скоро погіршилися.

Зараз ви читаєте новину «Військові влаштували погром у місті». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі