четвер, 09 квітня 2020 11:44

Військові розігнали мирну демонстрацію

Військові розігнали мирну демонстрацію
"Уранці 9 квітня я підійшов до Будинку уряду, – згадував житель Тбілісі Сосо Пайчадзе. – Перед очима відкрилося жахливе видовище: на сходах, на бруківці, на вулицях, скрізь і на всьому, що впадало в очі, розкидані туфлі, в основному жіночі капелюхи, маленькі сумочки, газетні вирізки, куртки, парфумерні обрізки, біжутерія. Сліди броньованих гусениць усе ще можна було побачити на асфальті". Фото: on.ge

Внутрішні війська СРСР та міліція жорстоко розігнали багатоденну мирну демонстрацію у Тбілісі 9 квітня 1989 року. У тисняві загинуло 19 осіб, серед яких 16 молодих жінок.

Антирадянський рух у Грузинській РСР активізувався 1988-го. Грузини проводили страйки та мітинги з вимогами скасувати автономію Абхазії та припинити пряме втручання СРСР у справи Грузії. Конфлікт посилився 18 березня 1989-го. Незадовго до цього в абхазькому селищі Лихни відбулися збори, на яких кілька тисяч абхазів вимагали відокремлення від Грузії. Відповідну петицію подав голова компартії Абхазії Борис Адлейба. У відповідь грузини заявили, що радянський уряд використав абхазький сепаратизм проти руху за незалежність країни.

Протести у Тбілісі розпочалися 4 квітня. За добу перед урядовим будинком на проспекті Руставелі зібралося до 10 тис. демонстрантів. Протестувальників організував Комітет незалежності на чолі з дисидентами Звіадом Гамсахурдією, Іраклієм Церетелі, Мерабом Коставою та іншими. Протестувальники розпочали демонстрацію та голодування, вимагаючи покарання сепаратистів і відновлення незалежності Грузії. Місцева радянська влада з протестами не впоралась.

Уже 6 квітня Тбілісі відвідав заступник міністра оборони СРСР генерал Костянтин Кочетов, а наступного ранку було видано наказ перевести регулярні і внутрішні війська у Тбілісі. 7 квітня перший секретар ЦК Компартії Грузії Джумбер Патіашвілі попросив керівництво СРСР направити підкріплення для наведення порядку. У відповідь російська сторона пообіцяла, що операція з розгону закінчиться без кровопролиття. До Тбілісі увійшов 4-й полк спеціальної мотострілецької дивізії Дзержинського, загони ополчення з Пермі і Воронежа. Командувачем операції призначили генерала Ігоря Родіонова.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Ніби зупинився час: що зараз відбувається в невизнаній Абхазії

8 квітня, об 11:00, у Тбілісі оголосили комендантську годину, але жителів попередили про неї по телебаченню лише о 22:00. До цього містом уже їхали бронетранспортери, БМД, танки та навіть пролітали військові гелікоптери. Демонстранти розпочали спорудження барикад. Посеред ночі отримали вимогу міліції залишити площу, але при цьому вирішили залишитись і не чинити опору солдатам. О 4:20 ранку міліція пішла на штурм. Демонстрантів розганяли російські військовослужбовці і грузинські міліціонери. Людей били саперними лопатками, використовували сльозогінний газ, стальні бруси. Газ спричиняв кисневу недостатність, що збільшувало імовірність постраждати у тисняві. Серед 19 загиблих грузинів були і 2 дівчини віком 16 років. Того дня поранили декілька тисяч людей.

Слідчу комісію СРСР очолив нардеп Анатолій Собчак. Вона постановила, що основною мотивацією військ було не виконати наказ звільнити площу, а помститися демонстрантам та провчити їх.

Квітневі події у Тбілісі консолідували грузинську опозицію та націю і прискорили розпад СРСР, а 9 квітня у Грузії було проголошено Днем національної єдності.

До 1931-го РСР Абхазія і РСР Грузія були рівноправними суб'єктами, пов'язаними союзним договором. Потім цей статус було втрачено, Абхазія стала автономною республікою у складі Грузинської РСР, яка входила до складу ЗРФСР. Згідно з переписом населення 1989 року, у Абхазії з населенням 535,6 тис. осіб грузини складали 45%, абхази - 18%, вірмени - 15%, росіяни - 14%, греки - 3%.

Зараз ви читаєте новину «Військові розігнали мирну демонстрацію». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі