субота, 05 червня 2021 08:20

Вийшла найвідоміша книга про рабство

Вийшла найвідоміша книга про рабство
"Хатину дядька Тома" Гаррієт Бічер-Стоу у США перевидали 120 разів. Роман став одним із бестселерів XIX століття. Фото: Національне управління архівів та документів

У вашингтонській газеті The National Era 5 червня 1851-го вийшов перший розділ роману "Хатина дядька Тома" письменниці Гаррієт Бічер-Стоу. За рік вийшла книга про важку долю рабів у США.

Гаррієт Бічер народилася у родині пастора в американському місті Лічфілд, штат Коннектикут. 25-річною вийшла заміж за вдівця, професора семінарії Кальвіна Стоу. Вони виростили сімох дітей. Ще дитиною була противницею рабства. В Цинциннаті, де жило подружжя, рух проти скасування рабства був особливо сильним. Якось на недільній службі їй було видіння про старого невільника, який все життя страждав від свавілля білих. В образі дядька Тома об'єдналися всі страшні розповіді, які Гаррієт чула від рабів-утікачів, історії про чорношкірих з невільничих ринків.

"Хатину дядька Тома" жінка написала в сентиментальному й мелодраматичному стилі. В часи Бічер-Стоу ці романи користувалися великою популярністю. "Добрі" герої викликали у читача симпатію та співчуття. Доброта, смирення перед жорстоким поводженням зробили темношкірого раба дядька Тома героєм читачів різного кольору шкіри. Навпаки, його плантатор, торговець рабами Саймон Легрі розлютив усіх своєю жорстокістю.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Після виходу книги про раба Тома почалася війна

Після успіху у газетному форматі, видавець запропонував скласти з уривків книгу. Написати чи опублікувати роман проти рабства в ті часи було ризиковано. За рік після першої публікації в газеті вийшли лише 5 тис. примірників першого видання. Їх продали за два дні. До кінця року лише в Америці було продано 300 тис примірників, в Англії стільки ж. "Хатину дядька Тома" у США перевидали 120 разів. Роман став одним із бестселерів XIX століття та другою за кількістю продажів книгою після Біблії.

Книга обурила Південь Сполучених Штатів. Прихильники рабства шалено критикували її. Письменниця отримувала листи із загрозами. Якось їй прислали у конверті відрізане вухо раба. Дедалі більше жителів Півночі ставали затятими противниками рабства. До дискусії долучилися політики, письменники, священнослужителі. Урешті-решт усе вилилося у війну між Північчю і Півднем. Вона спалахнула через дев'ять років після виходу в світ роману Гаррієт Бічер-Стоу. Скасування рабства стало одним із головних підсумків війни.

10 грудня 1884-го вперше опублікувано в США книгу "Пригоди Гекльберрі Фінна" письменника Марка Твена. Твір, який, по визнанню критиків, став кращим у творчості Марка Твена.

Пригоди Гекльберрі Фінна" вилучено з програми деяких шкіл США за начебто расистські висловлювання. Вперше це трапилось в 1957 р. в штаті Нью-Йорк. Однак, в США вийшло перше видання книги в якому "образливі" слова змінені на "політкоректні".

Зараз ви читаєте новину «Вийшла найвідоміша книга про рабство». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі