вівторок, 28 липня 2020 09:20

Війна розпочалася із пострілу студента

Війна розпочалася із пострілу студента
Країни-учасниці втратили більше 10 млн чоловік убитими солдатів, близько 12 млн убитими мирних жителів. Фото Імператорський музей війни

Австро-Угорщина оголосила війну Сербії 28 липня 1914-го. На боці Сербії виступили країни Антанти, Австро-Угорщину підтримала Німеччина. Почалася Перша світова війна. Завершилася вона 11 листопада 1918 року капітуляцією Німеччини.

Формальним приводом до війни стало вбивство спадкоємця австро-угорського престолу. У боснійській столиці Сараєво 19-річний студент Гаврило Принцип 28 червня 1914 року убив спадкоємця австро-угорського престолу ерцгерцога Франца Фердинанда і його дружину. Перша куля смертельно поранила ерцгерцога, друга влучила в живіт його дружині Софії.

23 липня Австро-Угорщина звинуватила в організації вбивства Сербію. Вимагала допустити свою поліцію на територію країни. Сербський уряд не погодився на ультиматум і оголосив військову мобілізацію. Через 3 дні набір до армії розпочала й Австро-Угорщина. 28 липня Сербії оголосили війну. Протягом тижня у конфлікт втрутилися Росія, Франція, Німеччина і Бельгія, за ними - решта європейських країн.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Першій світовій війні воювали 2 млн американців

Значна територія України опинилася в прифронтовій смузі, а в Королівстві Галичини та Володимирії, Герцогстві Буковина, Прикарпатті розгорнулися бойові дії. Україна стала центром територіальних зазіхань з боку Російської та Австро-Угорської імперій. Війна негативно вплинула на господарство України, скоротилось промислове виробництво, частина території постраждала від бойових дій. Результатом стало наростання економічної кризи та соціального невдоволення.

Країни-учасниці втратили більше 10 млн убитими солдатів, близько 12 млн убитими мирних жителів, близько 55 млн було поранено. Припинили своє існування 4 імперії: Російська, Австро-Угорська, Османська і Німецька.

6 квітня 1917 року США формально вступили у Першу світову війну. Через 2 дні після того, як Сенат США 82 голосами проти 6-ти підтримав рішення президента Вудро Вільсона оголосити війну Німеччині, палата представників висловилась за це саме рішення 373 проти 50 голосів. Конгрес офіційно оголосив війну Німецькій імперії.

Зараз ви читаєте новину «Війна розпочалася із пострілу студента». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі