понеділок, 21 вересня 2020 17:11

Відтворили обличчя муміфікованої дитини, яка померла від пневмонії

Група вчених із Німеччини та Австрії відтворила обличчя хлопчика, який жив у Єгипті близько 2 тис. років тому. Результати порівняли з його давнім погребальним портретом і помітили подібності.

Для відтворення використали муміфіковані останки, які нині знаходяться у музеї Мюнхена. Хлопчик помер від запалення легень. Гробницю виявили ще 1880 років неподалік піраміди у Хаварі. На саркофазі художник намалював портрет, який називають фаюмським, повідомляє Live Science.

Автор: livescience.com
  Хлопчик жив близько 2 тис. років тому і помер від пневмонії
Хлопчик жив близько 2 тис. років тому і помер від пневмонії

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Відтворили обличчя англійського короля, який жив 500 років тому

Створити точну цифрову реконструкцію обличчя дитини допомогла комп'ютерна томографія. Результати досліду показали, що портрет був досить точним. Зійшлися розміри лоба до лінії очей і відстань від носа до рота, втім, рот був дещо більшим. Також на картині хлопчик виглядав трохи старшим за свої 4 роки. Припускають, що це були художні особливості того часу.

"Ці двоє настільки схожі, що портрет мали підготувати незадовго до або після його смерті", - зазначив науковець Андреас Нерліх.

Фаюмські портрети поширились Давнім Єгиптом через вплив греко-римської культури. Були популярними у I-III ст. н. е. Ними замінювали традиційну поховальну маску. Раніше учені уже намагалися відтворювати обличчя мумій і порівнювати із фаюмськими потретами, але результати не завжди були ідентичними.

Нещодавно учені відтворили зовнішність чоловіка, який жив 500 років тому в Польщі. Припустили, що міг бути купцем чи ремісником. Його скелет виявили 6 років тому на давньому цвинтарі поблизу села Недзьведзіни на заході країни. Колись тут розташовувалося зникле середньовічне містечко Дзвоново.

Зараз ви читаєте новину «Відтворили обличчя муміфікованої дитини, яка померла від пневмонії». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі