вівторок, 22 червня 2021 15:11

Відомо лише про три екземпляри. Знайшли унікальну золоту монету

Відомо лише про три екземпляри. Знайшли унікальну золоту монету
Шукачеві скарбів вдалося знайти леопард та нобль Едуарда III за допомогою металодетектора Фото: British Museum

Шукач скарбів знайшов рідкісні золоті монети середини XIV ст. у містечку Ріфам, англійського графства Норфолк. Їх оголосили скарбом.

Представниця бюро знахідок Норфолка Гелен Гік пояснила, що монети викарбували за правління короля Едуарда III (1327-1377). Саме він дозволив скарбниці виготовляти золоті монети. Та й не лише для Англії, а й для торгівлі з іншими країнами. До того піддані в основному користувалися срібними пенні, повідомляє Daily Mail.

1344 року почали карбувати монету, яку називали флорином, леопардом чи гелмом. Однак через надто велику кількість золота в обігу вона не прижилася.

Вважають, що люди не користувалися леопардом через те, що в ті часи еквівалентом денної зарплати звичайного робітника служили один або два пенні. В перерахунку ж на сучасну валюту виявлені золоті монети коштували б десь $16,6 тис. Їх власником був би хтось із вищих прошарків суспільства. Через цю непрактичність леопарди вилучали з обігу вже за два місяці після виготовлення перших партій та почали карбувати дешевший нобль. Дорівнював шести шилінгам і восьми пенні.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Золоту монету 1933 року продали за рекордну суму

Золоті монети Едуарда III вважають надзвичайно рідкісною знахідкою. У музеях країни експонують лише три зразки леопардів та дещо більше ноблів. Шукачу скарбів вдалося знайти їх одночасно - монети лежали за 150 м одна від одної.

Віднайдений нобль викарбували у 1351-1352 роках. Наявність неподалік нього леопарда пояснили тим, що 1348-го в Англії розпочалась епідемія чуми. Імовірно, через масову загибель людей його просто не встигли вилучити у власника.

Раніше в Польщі в комуні Біскупєц археологи знайшли скарб срібних монет епохи Каролінгів.

Монети знайшли при проведенні археологічних розкопок в околицях Біскупці, на території Вармінсько-Мазурського воєводства.

Перші дві монети виявили аматори за допомогою металошукачів. Про знахідку вони повідомили місцевій владі. Розкопками зайнялись археологи з Острудського музею. Вони знайшли 118 срібних динаріїв IX ст. Монети належать до періоду Людовика Благочестивого. Він правив народом франків у 814-840 роках.

Раніше динарії Каролінгів у Східній Європі не знаходили. Учені не можуть пояснити, як такий скарб з'явився в Польщі.

Зараз ви читаєте новину «Відомо лише про три екземпляри. Знайшли унікальну золоту монету». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі