четвер, 03 січня 2019 23:14

Віднайшли камінь з античним текстом, який вважали втраченим

Віднайшли камінь з античним текстом, який вважали втраченим
Камінь був вбудований у дім. Фото: Greece Ministry of Culture

У Греції на острові Аморгос при проведенні ремонту старовинного житлового будинку виявили камінь з давнім текстом, загублений в 1908 році.

Виявили камінь Нікур, на якому був вибитий текст III століття до н.е. У 1893 році француз Теофіль Гомоль виявив його в церкві Панагія на острівці Нікур, повідомляє The Greek Reporter.

Артефакт перенесли на зберігання у стайню. Там він перебував до 1908 року, після чого таємниче зник.

Понад століття археологи усього світу шукали камінь. Знайшли його аспірант Афінського університету Стеліос Перакіс і німецький археолог М.М. Фішер. Їм допомогли місцеві жителі. Легендарний камінь виявився вбудований в стіну житлового будинку, що належав колись пастуху Стаматіс Гріспосу.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Знайшли форт давнього завойовника

Текст на камені є резолюцією. Це відповідь Ліги островів на запрошення Птолемея II взяти участь у святі і іграх, організованих в Олександрії в пам'ять про Птолемея I. Копії резолюції планувалося встановити у всіх містах, жителі яких відповіли згодою.

Одна з них була зведена на вівтар Птолемея I в Делосі. Напис попередньо датується 280-278 рр. до н.е. Резолюція Нікур вважається ключовим текстом, який розповідає про співвідношення сил в Егейському регіоні в період переходу контролю над ним від македонців до Птолемея.

Археологи під час розкопок на місці стародавнього святилища в Туреччині виявили кам'яний контейнер, на якому написано таємниче заклинання.

Зараз ви читаєте новину «Віднайшли камінь з античним текстом, який вважали втраченим». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі