середа, 29 травня 2019 22:00

Відкриттю ботсаду завадила війна

Відкриттю ботсаду завадила війна
У Києві відкрили найбільший у СРСР ботанічний сад ім. Гришка у 1964 році. Фото: oktv.ua

У Києві відкрили найбільший у СРСР ботанічний сад ім. Гришка 29 травня 1964 року. Він розкинувся уздовж Дніпра на два кілометри, а його колекція на 129 гектарах рослин налічує понад 14 тисяч видів.

Ідея створення ботанічного саду зародилася восени 1918 року. Концепцію розробив флорист Володимир Липський (1863–1937) за Гетьманату Павла Скоропадського. До 1935 року висадили дерева та квіти. Відкриттю завадила Друга світова війна. Ще до війни сад налічував понад дві тисячі видів рослин.

Тут створено ботаніко-географічні ділянки: "Степи України", "Карпати", "Крим", "Кавказ" та інші. Кращі в колишньому СРСР колекції орхідей виростили тут. У 1980 році орхідея "Доротіс Красива" виросла і зацвіла в космічному апараті. У Ботанічному саду виводяться нові сорти декоративних і сільськогосподарських рослин, на багато з яких одержані авторські свідоцтва.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 202-й день народження відзначає Нікітський ботанічний сад

Серед колекцій гербарію найкраще представлені види флори України. Великі гербарні збори є з Кавказу, Середньої Азії та Казахстану, Далекого Сходу. Колекційні зібрання з Кавказу є найбільшими на Україні. Зараз тут є близько 12 тис. рослин. Зокрема, найбільша у світі колекція бузку – 21 вид, 90 сортів і 1,5 тис. кущів

Нікітський ботанічний сад засновано у 1812 році ботаніком Христіаном Стевеном. Ним було зібрано понад 4500 видів рослин, а загальна кількість висаджених дерев — 14 332 екземпляри. Розташований на Південному березі Криму між селищем Нікіта та Чорним морем за 7 км від Ялти.

Зараз ви читаєте новину «Відкриттю ботсаду завадила війна». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua