Ексклюзиви
четвер, 21 травня 2015 13:28

"Відкриття українських архівів може бути переломним" - історики

"Відкриття українських архівів може бути переломним" - історики
Фото: ЦДВР

21 травня набув чинності пакет так званих декомунізаційних законів, серед яких -  Закон України "Про доступ до архівів репресивних органів комуністичного тоталітарного режиму 1917-1991 років", відповідно до якого запроваджується вільний доступ до архівів та передача їх з-під відомств силових органів до Галузевого державного архіву Українського інституту національної пам'яті (ГДА УІНП).

На переконання президента польського Інституту національної пам'яті (ІНП) Лукаша Камінського, це буде найбільше відкриття документів радянського репресивного апарату за всю історію. "Те, що до цього часу незначною мірою надавала Росія, те, що збереглося в архівах Балтійських країн, давало нам дуже загальне уявлення про те, як функціонували ці служби. Тепер ми маємо нагоду дізнатися про їхній механізм зсередини", – наголосив Камінський.

Президент польського Інституту національної пам'яті підкреслив, що в Україні є велика кількість документів, які до цього часу залишалися невідомими, тож "ефект [їх відкриття] може бути вирішальними не тільки для декомунізації України, але й для усього пострадянського простору, а можливо, навіть і для самої Росії".

Як зазначав раніше Володимир В'ятрович, один із ініціаторів закону та голова Українського інституту національної пам'яті, "СБУ і МВС для перетворення у європейські структури мають позбутися спадщини радянських КДБ і МВС, і архівами повинні займатися історики. Покладаючись на цей закон ми можемо почати нарешті роботу, яка дозволить зрозуміти скільки тих документів."

Зараз ви читаєте новину «"Відкриття українських архівів може бути переломним" - історики». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути