Ексклюзиви
вівторок, 27 жовтня 2020 12:05

Відкрили гробницю скарбника фараонів

Єгипетські археологи знайшли гробницю скарбника фараонів Баді Еста, або Па Ді Есета, та саркофаги його родичів в районі Аль-Гарафа, некрополя Туна-ель-Габаль. Високопосадовець жив близько 2,5 тис. років тому.

До його поховання вів 10-метровий колодязь, викладений кам'яними блоками. На дні містилася велика кімната з вирубаними у скелі нішами, повідомляють у міністерстві туризму і старожитностей Єгипту.

Окрім поховання скарбника та 6 його родичів, у кімнаті знайшли багаті погребальні дари - статую Апіса, священного бика, якому поклонялися у Мемфісі, та статуетку жінки, можливо, богині. Також там стояли великі алебастрові канопи з органами, із кришечками у вигляді облич 4 синів бога Гора. Містили імена та всі титули померлого.

Автор: facebook.com/moantiquities/
  В Єгипті знайшли гробницю наглядача скарбниці фараонів
В Єгипті знайшли гробницю наглядача скарбниці фараонів

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Вишукана тканина та ремені - відкрили один із нещодавно знайдених саркофагів знаті

На підлозі кімнати лежали близько 1,4 тис. глиняних і фаянсових статуеток ушебті з написами, амулети-скарабеї та набір керамічного посуду, можливо, кухонного начиння. Вважають, що предмети мали допомагати померлому в потойбічному житті.

Посада Па Ді Есета робила його одним із наймогутніших людей тогочасного Єгипту. Він відповідав за особисте багатство фараона, утримував резиденцію та царський палац. За словами археологів, відкриття його гробниці - це унікальна можливість для дослідників зрозуміти поховальні звичаї Єгипту епохи XXVI-XXX династій.

Нещодавно в Єгипті, в некрополі Саккара біля Каїра, виявили 59 саркофагів із муміями і 28 дерев'яних статуеток давньоєгипетських богів. Про це розповів міністр із питань туризму і старожитностей Єгипту Халід аль-Анані.

Він заявив, що, незважаючи на те, що похованню 26 століть, останки та саркофаги добре збереглися. Багато саркофагів мають вигляд, ніби їх зробили зовсім недавно

Зараз ви читаєте новину «Відкрили гробницю скарбника фараонів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути