субота, 30 вересня 2023 05:30

Видали унікальну книгу

Видали унікальну книгу
Біблія Гутенберга. Сьогодні відомі лише 48 її примірників. Примірник із музею в Майнці. Фото http://lib.knau.kharkov.ua

У друкарні майстра зі Страсбурга Йогана Ґутенберґа 30 вересня 1452-го вийшла перша в Європі друкована книга — Біблія.

Біблією Ґутенберґа називають 46-рядкову книгу. Вона має 1300 сторінок. У середині XV ст. книжки переписували вручну. Писали на спеціально обробленій шкірі — пергамені. Ґутенберґ додумався вирізати не текст і не слова, а окремо кожну літеру. А вже потім збирати їх у слова. Аби такі форми слугували довше, потрібно було правильно дібрати матеріал. Текст друкували на верстатах, але розмальовували вручну, тому кожен примірник цієї Біблії унікальний.

Сьогодні відомі лише 48 примірників. 14 із них - у США, 11 — у Німеччині, 8 — у Великій Британії. У Росії зберігаються дві. Туди Біблії Ґутенберґа потрапили з Німеччини як трофей після Другої світової. Дві Біблії втратили під час пожежі в бібліотеці університету бельгійського міста Льове та під час бомбардування Лейпцига 1945-го.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Першу Острозьку Біблію надрукували найбільшим на той час тиражем

1974 року Унiверситет Техасу купив примірник Біблії Ґутенберґа за $2,4 млн. 1978-го бiблiотека Вюртембергу, що в Німеччині, — за $2,2 млн. Через 10 рокiв японський унiверситет Кейо заплатив за такий примiрник $5 млн.

Помер Ґутенберґ 3 лютого 1468-го. Поховали друкаря в церкві Святого Франциска в Майнці. За кілька десятиліть родичі встановили там надгробок із написом, що закінчується словами: "Винахідник книгодрукування, який заслужив найвеличнішу похвалу всіх націй і кожного народу".

12 липня 1580 року вийшло перше видання Острозької Біблії. Це перше повне видання всіх книг Св. Письма церковнослов'янською мовою .
Надрукована книга у маєтку українського магната та політичного діяча князя Василя Костянтина Острозького (1526-1608) у спеціально організованій для випуску Біблії друкарні.

Зараз ви читаєте новину «Видали унікальну книгу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі