вівторок, 03 грудня 2019 08:22

Від вибуху на заводі загинули 2 тис. людей

Від вибуху на заводі загинули 2 тис. людей
Резервуар, з якого вирвався смертоносний газ. Фото: Julian Nyča

В індійському місті Бхопал на хімічному комбінаті з виробництва пестицидів 3 грудня 1984 року стався вибух. В атмоферу потрапило 30 тонн високотоксичного газу. Це одна з найбільших в історії промислових катастроф на той час. Загинуло 2 тисяч чоловік і поранено 600 тисяч, ще 20 тисяч працівників втратили зір. Уряд Індії через суд отримав від компанії, якій належав завод, компенсацію — $470 млн.

Завод американського хімічного гіганта Union Carbide відкрили у 1969 році. Підприємство випускало пестициди - засоби для боротьби з сільськогосподарськими шкідниками. Однією з основних причин катастрофи є потрапляння води у резервуар з хімічними сполуками, які разом вступають у реакцію. Через несправності вентиля в атмосферу потрапили майже 40 т високотоксичного газу метилізоціанату.

За правилами, цистерни повинні заповнятися до 50%, на час трагедії аварійний резервуар був заповнений до 70%. Причина катастрофи досі офіційно не встановлена.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На глядачів вилилось 800 літрів авіапалива

Загальна кількість постраждалих оцінюється в 150-600 тисяч чоловік, з них 2 тисячі загинуло безпосередньо в момент катастрофи, ще 15 тисяч - в наступні роки померло від наслідків впливу хімікатів на організм.

До сих пір в Бхопалі у батьків, які зазнали в 1984-му токсичного впливу метілізоціаната, народжуються діти з вродженими вадами та хворобами.

На авіашоу Flugtag неподалік німецького містечка Рамштайн 28 серпня 1988 року зіткнулись три реактивні літаки. Загинуло 70 осіб і поранено ще близько тисячі. Трагедія сталася через помилку пілота.

Зараз ви читаєте новину «Від вибуху на заводі загинули 2 тис. людей». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі