вівторок, 20 серпня 2019 08:20

Від "чорної хвороби" померли правителі Франції

Від "чорної хвороби" померли правителі Франції
Тодішні лікарі ще не вміли рятувати від чуми. Мініатюра. Франція, XV століття

Епідемія чуми або "чорна смерть" 20 серпня 1348-го досягла Парижу. "Чорна смерть" убила від третини до половини населення Європи.

Чума була найстрашнішою вбивцею епохи середньовіччя - вона мала руйнівний ефект на населення Європи XIV-XV ст. Також відома як "чорна смерть", чума переносилась блохами, які найчастіше зустрічалися на щурах. Вона прибула до Європи 1348-го і спровокувала тисячі смертей від Італії, Франції та Німеччини, Скандинавії, Англії, Уельсу, Іспанії до Росії.

Уражені спочатку відчували запаморочення та сильний озноб. Згодом під пахвами й між ногами з'являлися гнійні ґулі завбільшки з куряче яйце. Наступної доби всю шкіру вкривали набряки. Через нестримний сморід до хворого годі було підійти. Постійна блювота й сильне потовиділення зневоднювали організм, і на третій-п'ятий день людина помирала. Інфекція впливала на кровоносну систему, від чого труп темнів, тому недугу почали називати "чорною смертю".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Топ-10 причин смертності в середньовіччі

У Європу хворобу занесли генуезькі купці. Їхню колонію у Криму Кафу — сучасна Феодосія — кілька років тримав в облозі татарський хан Джанібек Кипчак. Тодішні лікарі ще не вміли рятувати від чуми й навіть не дуже уявляли, що є причиною недуги. Хвороба дісталася Парижа, де від неї загинула велика кількість людей, серед яких королеви Франції та Наварри. У липні чума поширилася на північне узбережжя цієї держави. Влітку 1348-го чума охопила вже всю Францію. "Чорна смерть" убила від третини до половини населення Європи.

У рейтингу найбільш розповсюджених причин смерті у середньовіччі перше місце займає чума.

Зараз ви читаєте новину «Від "чорної хвороби" померли правителі Франції». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі