вівторок, 11 вересня 2018 08:20

Вежі-близнюки обвалилися за дві години

Вежі-близнюки обвалилися за дві години
Трагедія 11 вересня 2001 року. Фото: Reuters

19 ісламських терористів захопили чотири пасажирські літаки в США. 11 вересня 2001 року два "Боїнга" спрямували на вежі-близнюки Всесвітнього торгового центру в Нью-Йорку, третій - на будівлю Пентагону у Вашингтоні. Четвертий впав у штаті Пенсільванія. В результаті загинули близько 3 тисяч людей, більше 6 тисяч були поранені. В історію ця трагедія увійшла як теракт 9/11.

Всі літаки вилетіли з аеропортів у північно-східній частині Сполучених Штатів і прямували до Каліфорнії. Два лайнери направили у північну і південну вежі комплексу Всесвітнього торгового центру в Нью-Йорку відповідно. Всередині будівель почалася пожежа. Вогонь розплавив несучі сталеві конструкції, що викликало повне руйнування споруд.

Протягом години і 42 хвилин обидві 110-поверхові вежі-близнюки обвалилися. Третій літак викрадачі направили в будівлю Пентагону, розташовану неподалік від Вашингтона, що призвело до часткового краху західної частини штаб-квартири міністерства оборони США. Пасажири і команда четвертого авіалайнера атакували викрадачів і довели літак до катастрофи у безлюдному полі поблизу містечка Шанксвілл в штаті Пенсильванія.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: США оприлюднили засекречену частину звіту щодо терактів 11 вересня

Підозра у здійсненні найбільшого в історії теракту швидко впала на "Аль-Каїду". Лідер "Аль-Каїди" Усама бен Ладен в 2004 році він взяв на себе відповідальність за атаки. 2 травня 2011 року в Пакистані спецпризначенці США його вбили. Операція була санкціонована президентом Бараком Обамою.

Тепер на місці веж-близнюків розташовується реконструйований One World Trade Center, урочисте відкриття якого відбулося 3 листопада 2014. Ця трагедія залишила великий шрам в історії Сполучених Штатів Америки та всього світу. У роковини трагедії та в інші значні дати на місці атак проводять службу та низку інших пам'ятних акцій.

США опублікували секретну частину звіту щодо терактів 11 вересня. В оприлюдненому розділі міститься інформація про людей, з якими були пов'язані терористи перед здійсненням атак. У ньому називаються імена людей, які допомагали терористам винайняти житло, відкрити банківські рахунки, а також брати уроки керування літаками.

Зараз ви читаєте новину «Вежі-близнюки обвалилися за дві години». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі