вівторок, 01 грудня 2020 13:56

Великі країни узгодили плани щодо Антарктиди

Великі країни узгодили плани щодо Антарктиди
В Антарктиді величезна кількість корисних копалин, включаючи алмази, нафта і газ. Фото: rgo

1 грудня 1959 року у Вашингтоні підписали договір про Антарктиду. У документі сказано, що цю територію Землі жодна країна світу не має права використовувати у військових цілях. В Антарктиді є величезна кількість корисних копалин, включаючи алмази, нафта і газ.

Договір набув чинності 23 червня 1961 року після його ратифікації 12 державами - початковими учасниками, чиї вчені проводили активні дослідження на території Антарктики і навколо неї протягом Міжнародного геофізичного року 1957-1958-го.

Головна мета Договору - забезпечити використання цього регіону і його природних ресурсів в інтересах всього людства. Договір складається з преамбули та 14 статей.

В Антарктиді заборонено створення військових споруд, проведення військових маневрів, випробувань будь-яких видів зброї, ядерних вибухів, розміщення та захоронення радіоактивних відходів, також заборонено в цьому районі проведення будь-яких заходів військового характеру.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Науковці попереджають про небезпеку вулканів під Антарктидою

У кінці 1950-х радянські полярники заснували 3 станції в Антарктиді: "Мирний", "Піонерська" і "Схід". США дійшли до південного полюса. Але саме тоді 2 наддержави з ядерним арсеналом змогли зупинити Третю світову війну.

Ряд країн, включаючи Аргентину, Чилі і Велику Британію, пред'являли претензії на територію 6-го материка.

"Найгірше, що на деякі території пред'явили претензії відразу кілька країн. Але це все залишається поки що без наслідків", - кажуть експерти.

Міжнародне дослідження вчених-кліматологів показало, що втрата льоду в Антарктиді триватиме протягом багатьох століть. На думку вчених з Університету Маноша в Австралії, ймовірно, це продовжиться, навіть якщо зміну клімату зможуть контролювати.

Зараз ви читаєте новину «Великі країни узгодили плани щодо Антарктиди». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі