вівторок, 13 січня 2015 13:16

Вчені встановили, що вікінги не лише грабували Британію, а й торгували з жителями островів
2

 Меч з англосаксонською срібною інкрустацією, знайдений в чоловічому похованні в комуні Стейнхер.
Фото: old.archeo-news.ru
Кільцева фібула з жіночого поховання з комуни Бьюнг.

Знахідки в центральній частині Норвегії вказують на постійні та різноманітні зв'язки скандинавів з жителями Британських островів. Вікінги з центральної та західної Норвегії були одними з перших, які побували на Британських островах. Про це говорить нове дослідження поховального інвентарю з некрополя в Тренделазі, центральному регіоні країни.

Досліджені поховання IX століття мають набагато більше імпортних предметів, ніж вважалося раніше. Так, кілька впливових жінок з різних поховань у Тренделазі були поховані з фібулами, рогами для пиття і релікваріями. Всі ці знахідки мають "іноземне" походження.

"Ці могили - один з найбільш ранніх доказів контактів між Норвегією та Британськими островами", - говорить Айна Маргрете Хеен Петтерсен (Aina Margrethe Heen Pettersen), яка навесні 2014 захистила кандидатську дисертацію з даної проблематики в Музеї природної історії та археології при Норвезькому технологічному університеті . Результати дослідження також опубліковані в журналі Internet Archaeology.

Археологічні знахідки показують, що контакти через Північне море тривали протягом усього IX століття. Більшість знахідок цього часу походять з сільських територій навколо Тронхеймс-фьорда та інших місць: з Оппдала, Ерлена, Уверхалли.

Ця місцевість багата на сільськогосподарські угіддя і в той же час має природний захист. "Сам фьорд утворює узбережжя, доступне для громад, що жили у внутрішніх частинах Тренделагу, а кілька великих долин пов'язували фьорд з центральною Швецією", - розповідає дослідник.

Схейрдал, частина Тренделагу, є місцем найбільшої концентрації знахідок цього періоду. На думку автора роботи, ця область, швидше за все, грала головну роль в озброєнні і підготовці жителів до тривалих подорожей. Знахідки східного походження на сусідніх садибах показують, що сусіди готувалися до "далекої дороги" разом.

"Артефакти з Британських островів використовувалися як символи статусу в скандинавському суспільстві в Тренделазі, що свідчать про багатство і зв'язки через Північне море. Контакти з англосаксами юули значно більшими, ніж звичайні грабежі", - зазначає Айна Маргрете Хеен Петтерсен. На її думку, роги для пиття і мечі були подарунками, які робили для підкріплення союзів. Знахідки вагів показують, що між вікінгами і людьми з Британських островів були торгові контакти, вважає дослідниця.

У X столітті в зв'язках з Британськими островами відбуваються зміни. Особливо це помітно в Схейрдалі. На межі IX і X століть зв'язки між цим регіоном і Британським островами перериваються. Ймовірно, центр норвезько-британських контактів переміщується у внутрішні області району Тронхеймс-фьорда. Не виключено, що це переміщення пов'язане з будівництвом ринкового міста Стейнхер.

Зараз ви читаєте новину «Вчені встановили, що вікінги не лише грабували Британію, а й торгували з жителями островів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі