вівторок, 03 листопада 2015 14:01

Вчені створили базу даних папуаських мов

Вчені створили базу даних папуаських мов
Фото: Wikimedia Commons

Лінгвіст Саймон Грін Хілл (Simon Greenhill) з Австралійського національного університету створює онлайнову базу даних, яка повинна охопити максимально повні дані з лексики папуаських мов.

Острів Нова Гвінея утримує рекорд за кількістю мов, які зустрічаються на його території. За різними оцінками, на острові існує від 700 до 1000 різних мов. Ті мови, які зовсім не демонструють спорідненості з австронезійською мовною сім'єю прийнято відносити до групи папуаських мов. Але спорідненість папуаських мов між собою досі не підтверджена лінгвістичними дослідженнями. Більше того, навіть для багатьох підгруп (філ) всередині папуаських мов у вчених немає впевненості щодо родинних стосунків. В основному така проблема пов'язана зі слабкою вивченістю цих мов.

Виправити ситуацію Саймон Грінхілл вирішив, зібравши дані про лексику папуаських мов з усіх можливих джерел: монографічних описів, словників, окремих статей, записів ранніх європейських мандрівників. Вся зібрана інформація є загальнодоступною завдяки базі даних TransNewGuinea.org.

Основний об'єкт бази даних - мови трансновогвінейскої філи, найбільшої групи папуаських мов, однак також представлена лексика та інших мов острова. База поповнюється щодня. Зараз у ній вже більше 145 000 лексичних одиниць з понад 1000 мов. Для багатьох мов представлені слова, що входять в список Сводеша. База забезпечена інтерактивною картою мов Нової Гвінеї.

Зараз ви читаєте новину «Вчені створили базу даних папуаських мов». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі