вівторок, 04 грудня 2012 15:42

Вчені розкрили таємницю корабля, який наштовхнувся на рифи 1911 року

Автор: Фото: ouramazingplanet.com
 
Протягом більше 100 років затоплений корабель недалеко острова Кі-Ларго, архіпелагу Флоріда-Кіс, не був ідентифікований. Якийсь час він звався "Уламки Майка" на честь співробітника місцевого клубу дайверів. Але команда археологів, нарешті, змогла ідентифікувати уламки судна, яке затонуло 1911 року - це був корабель "Hannah M. Bell", побудований в Англії в 1893 році.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Скульптури і скарби знайшли на бригу, який вивіз скарби Парфенона

Колись це судно перевозило цукор, бавовну та інші товари між США, країнами Європи та Південної Америки, як повідомили представники Національного морського заповідника Флоріда-Кіс, на території якого спочивають уламки.

96-метровий пароплав натрапив на кораловий риф, який сьогодні відомий, як Елбоу Риф, в 10 кілометрах від острова Кі-Ларго, 4 квітня 1911 року. Корабель був навантажений вугіллям і прямував у Вера-Крус, Мексика. Протягом декількох днів рятувальники намагалися спасти "Hannah M. Bell", але облишиои цю ідею, коли корабель набрав води. У травні того ж року хвилі розбили ксудно на частини, а його уламки залишилися спочивати в дрібних водах, де їх можуть спостерігати сьогодні всі любителі підводного плавання.

Автор: Фото: ouramazingplanet.com
 

Команда морських археологів відправилася досліджувати уламки корабля ще у вересні. Експедиція виявилася вдалою, оскільки дослідникам вдалося відповісти на їхні запитання щодо цього судна.

"Подібно до того, як слідчі використовують криміналістичну інформацію для того, щоб розкрити злочин, ми порівняли розміри і особливості конструкції корабля, який місцеві жителі називали "Уламками Майка", з історичними записами для того, щоб розкрити таємницю, - розповів Меттью Лоуренс (Matthew Lawrence ), морський археолог. - Вимірювання уламків корабля і записи про "Hannah M. Bell" збігалися, як і місце його катастрофи".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У бронзовому столітті вздовж Атлантики пролягали торгові шляхи

Пароплав був побудований компанією Ropner and Son в Англії і названий на честь Хани М. Белл.

Коралові рифи дрібних вод біля островів Флоріда-Кіс були причиною аварій багатьох суден, тому тут процвітала рятувальна індустрія, в якій працюють люди, що ремонтують і відновлюють затоплені кораблі та їхні вантажі, як легально, так і нелегально.

Судно Hannah M. Bell спочиває недалеко від уламків двох інших кораблів - "USS Arkansas" і "City of Washington". "Hannah M. Bell" також зробив свій внесок у загибель ще одного судна в 1920 році, коли пароплав "Quoque" натрапив прямо на верхівку затоплених уламків "Ханни". Це внесло плутанину в спробу ідентифікувати перші уламки.

Автор: Фото: ouramazingplanet.com
 

Зараз ви читаєте новину «Вчені розкрили таємницю корабля, який наштовхнувся на рифи 1911 року». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

4

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі