пʼятниця, 07 серпня 2020 01:13

Вчені розкрили призначення таємничих фігурок, які виготовили первісні люди

Вчені розкрили призначення таємничих фігурок, які виготовили первісні люди
Фігурки знаходили в смітниках. Фото: Kharaysin archaeological team

Дослідники встановили призначення крем'яних фігурок, які протягом кількох десятків років знаходили в містечку Харайсін в Йорданії.

Це були ритуальні предмети, виготовлені в епоху неоліту спеціального для поховання, повідомляє Antiquity.

Жіночі і чоловічі фігурки знаходили в стародавніх похованнях в долині річки Зарка в Йорданії. Всього їх виявили понад 100. Вони датовані 8 тисячоліттям до нашої ери.

Фігурки примітивні. Майстер лише вирізав виїмки, щоб позначити стегна і плечі.

Вчені довго не могли встановити функцію фігурок. Велику частину статуеток знаходили ​​не в могилах, а в схованках, де вони були складені разом. Це поставило під сумнів гіпотезу про ритуальне призначення артефактів. У схованках не знаходили останків людей.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Будівельники натрапили в землі на кола, викладені каменем

У новому дослідженні вчені пишуть, що їм вдалося розкрити цю таємницю. Вони вважають, що насправді схованки не були призначені для зберігання фігурок. Вчені припускають, що це були сміттєві ями. Туди викидали фігурки, які не були потрібні.

Археологи вивчили артефакти в лабораторних умовах і не знайшли на них слідів зносу. На їхню думку, це означає, що фігурки потрапили в ями практично відразу після виготовлення.

Під північноірландським Емайн-Маха неподалік міста Арма археологи виявили великий культовий центр залізного віку і середньовічні споруди. Приховані об'єкти знайшли за допомогою дистанційного зондування Lidar.

Зараз ви читаєте новину «Вчені розкрили призначення таємничих фігурок, які виготовили первісні люди». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі