понеділок, 06 листопада 2017 19:18

Вчені розгадали таємницю Туринської плащаниці

Вчені розгадали таємницю Туринської плащаниці
Туринська плащаниця. Фото: www.upi.com

Нове дослідження Туринської плащаниці підтвердило справжність залишених на ній слідів крові.

Як відомо, Туринська плащаниця є шматком тканини, в яку було загорнуто тіло Христа після його смерті. Питання про справжність артефакту більше ста років не дає спокою ученим. Одні вважають, що в тканину дійсно загорнули мертву людину. Інші називають сліди крові середньовічною містифікацією.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Археологи знайшли 14 римських поховань

"За допомогою електронних мікроскопів і ширококутних рентгенівських мікроскопів ми виконали атомно-силову мікроскопію. Завдяки цьому, ми вперше вивчили наномасштабні властивості деревного волокна, взятого з Туринської плащаниці", – розповів керівник дослідження Ельвіо Карліно, професор Інституту кристалографії в Барі.

Учені з'ясували, що тканина Плащаниці містить наночастинки креатиніну з елементами пошкодженого мінералу ферігідриту, властивого ферритину – білку, за допомогою якого в організмі запасається залізо.

Цей факт доводить, що "своєрідна структура, розмір і розподіл наночастинок не можуть бути артефактами, нанесеними протягом століть на тканину Плащаниці", пише сайт glavnoe.ua.

У селі Гопчиця Погребищенського району Вінниччини знайшли розписи Свято-Троїцької церкви, яку зруйнували у 1930-х роках. Дерев'яну церкву на честь Пресвятої Трійці збудували на кошти поміщика Різніча Івана Стефановича у 1855 році.

Зараз ви читаєте новину «Вчені розгадали таємницю Туринської плащаниці». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі