пʼятниця, 15 березня 2019 08:20

Вбивці Цезаря не прожили і трьох років

Вбивці Цезаря не прожили і трьох років
Смерть Цезаря. Картина художника Жан Леон Жерома, 1867 р.

Змовники на чолі з Марком Юнієм Брутом під час засідання сенату 15 березня 44 до н. е. вбили римського імператора Гая Юлія Цезаря.

Народився полководець, письменник, римський політичний і державний діяч Гай Юлій Цезар 100 року до н.е. Завоювавши Галлію, Цезар розширив кордони Римської імперії до берегів Атлантики. Цезар домігся перемоги в громадянській війні і став одноосібним правителем Риму, його довічним диктатором.

З часом його ім'я перетворилося на один з офіційних титулів правителів Риму. Юлій Цезар завжди користувався присвоєним йому правом скрізь носити лавровий вінок, так як швидко лисів. Диктатора хотіли позбутися, біля 60 прибічників республіки об'єднались для вбивства Цезаря. Головними змовниками були Гай Касій Лонгін, Марк Юній Брут і Децим Юній Брут.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Образ римського диктатора Юлія Цезаря відтворили за допомогою 3D-моделювання

В день своєї смерті Цезар вагався, чи йти йому в сенат, але його умовив один з друзів. По дорозі хтось із зустрічних сунув у руку Цезарю записку з попередженням про підготовку проти нього змову.

"Він сів, і змовники оточили його, немов для привітання. Негайно Тиллий Цимбр, взяв на себе першу роль, підійшов до нього ближче, наче з проханням, і коли той, відмовляючись, зробив йому знак зачекати, схопив за тогу вище ліктів. Цезар кричить: "Це вже насильство!" - і тут Каска, розмахнувшись ззаду, завдає йому рану нижче горла.

Коли ж він побачив, що з усіх боків на нього спрямовані оголені кинджали, він сказав: "І ти, Брут?". Бездиханний, він залишився лежати, поки троє рабів не віднесли його додому. Ніхто з убивць Цезаря не пережив його більш, ніж на три року, причому всі вони померли не своєю смертю.

Образ римського диктатора Юлія Цезаря відтворили за допомогою 3D-моделювання. Воно показало, що голова Цезаря була надзвичайно опуклою і роздутою. Можливо, наслідок родової травми.

Зараз ви читаєте новину «Вбивці Цезаря не прожили і трьох років». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі